BYDEL ULLERN: – Det har bydelen gjort i flere år, fortsetter Otto, som legger til at enkle hjelpemidler kan redde liv. Visjonen er: Ingen skal dø i brann. De siste årene har ingen i bydelen mistet livet på den måten.

– Det er jeg svært glad for. Det å tilby innbyggerne en forsvarlig omsorgstjeneste betyr også forebygging av skader – deriblant brann, sier Otto. Helse- og omsorgstjenesteloven pålegger kommunene dette.

Første halvår i år, døde 20 personer i brann her i landet opplyser Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Det er to færre enn i fjor.

Brann på MandagsSTOPPEN

MandagsSTOPPEN 12. september handler om brann – eller rettere sagt hva vi bør gjøre for at det ikke skal oppstå brann. Der vil spesialkonsulent Frode Johannessen vise og fortelle om ulike hjelpemidler en både skal og bør ha i ethvert hjem.

– Røykvarslere er påbudt, men dessverre ser vi at det ikke alltid skiftes batterier. Vi ser også at mange har komfyrvakter. De har nok hindret brann mange steder, fortsetter Johannessen.

I nybygg er det komfyrvakter, men i eldre leiligheter og hus bør en så absolutt sørge for å få installert en slik.

Brannstand på Kultursenteret

Møt opp på Ullern kultursenter mandag å få mer kjennskap til hva som finnes på markedet og få høre om hva som er smart å gjøre der du bor. Det er bare å spørre i vei om det en lurer på.

– Brannslukningsapparater er kjekt å ha, men de er tunge å håndtere når en blir gammel.

– Derfor anbefaler vi slukkespray, sier Johannessen. De kan brukes ved mindre branntilløp – for eksempel ved brann i tekstiler eller fett.

Spørsmål mange stiller seg er: Hvordan kan jeg sørge for en god brannsikkerhet og hvordan vurderer jeg dette. Da er det bare å møte opp på Ullern kultursenter i Sponhoggveien 2 for å finne svar på det en lurer på.

Eldre utsatt

Eldre mennesker har fire-fem ganger større risiko for å omkomme i brann. Dessverre brenner det ofte i norske hjem. Det brenner ikke oftere hos eldre, men er en godt opp i årene, kommer en seg ikke ut raskt nok.

– Derfor er det viktig å ta noen forholdsregler, sier Otto og legger til at det er ting en kan gjøre selv.

Tre av fire som omkommer i brann har som regel problemer med å oppdage, varsle, slokke eller komme seg ut.

Røyking, rus og strømkrise

– Røyking og rus er ofte årsak til mange branner, sier Frode Johannessen. Ruspåvirkning spiller en langt større rolle i mange branner enn folk flest er klar over.

Røyker en, kan en for eksempel bruke et brannhemmende forkle. Det finnes også mobilt vanntåkeanlegg, som består av en vanntank med 130 liter vann og en eller to dyser.

Nå når strøm koster skjorta, innbyggerne får støtte til å betale regninger, arbeidsplasser stenger – så er det mange som bruker natten til å vaske opp og vaske klær. Norsk brannvernforening advarer fordi økt bruk av elektriske artikler nattestid, er med på å øke faren for at det kan oppstå brann. Brannvernforeningen understreker viktigheten av at alle tar strøm-ansvar.

– Det er alltid noe en selv kan gjøre for å bedre egen sikkerhet, sier Bente Otto og oppfordrer folk til å komme på MandagsSTOPPEN.

MandagsSTOPPEN

19. september – Den digitale hverdagen – hvordan havnet vi der?

Datamaskinens historie frem til våre dagers digitale verden

26. september – Hukommelsesteamet

Hva kan du gjøre selv for å få en god hjernehelse?

Hva kan Hukommelsesteamet gjøre?

Følelsene får ikke demens

10. oktober – Ole A. Andreassen

Forebygging av aldersrelaterte hjernesykdommer – hva kan vi gjøre for å styrke vår psykiske helse?

24. oktober – Kamzy Gunaratnam

Å gå videre

7. november – Mari Bilben

Mine, dine og våre minner

Aktiviteter og sanseinntrykk skaper opplevelser vi trenger

21. november – Mustad eiendom AS møter Akersposten

Utbyggingsplaner på Lilleaker og ned mot Lysaker

5. desember – Jorund Andersen

Når sorgen banker på

Alle gangene fra klokken 12.00 til 13.30