Teksten er skrevet av daglig leder for Davinas barnehave, Anne-Marie Cecilie Haugstøl Talén. Red.

Davina Talén oppdaget i 1977 en lapp med pene blomster på en oppslagstavle på Brustad på Slemdal. «Dagmamma søkes» stod det.

Davina syntes det kunne være en god idé å ha en liten venninne til sin lille pike på seks måneder og kontaktet mammaen som hadde hengt opp lappen. I ett år koste de to små pikene seg, før gruppen ble utvidet med ytterligere tre små nabobarn. Gruppen var nå et samarbeidsprosjekt mellom mammaer i nabolaget for å få hverdagen til å gå opp. Formiddagene ble tilbrakt hos Davina og ettermiddagene etter tur hos de andre. På denne tiden tok hun også sin Montessori-utdannelse i London.

Idé om den ideelle barnehaven

Etter hvert som disse fem vokste til, ønsket Davina seg erfaring utenfor hjemmet og jobbet i et par forskjellige barnehaver en kort stund. Det var på denne tiden hun begynte å få stadig nye idéer om hvordan den ideelle barnehaven kunne se ut. Det var mange tanker som meldte seg, men det viktigste var at det skulle være et hjem, og det skulle være et kjøkkenbord å samle seg rundt.

I august 1989 åpnet hun for første gang dørene til sitt hjem for 13 barn på tre år. Alt med full støtte og oppmuntring fra ektemannen Gunnar Talén og hennes nære venn spesialpsykolog Jan Mossige.

Drømmen som alt hadde startet i London på 70-tallet, ble endelig til virkelighet. Davina var blitt montessoripedagog og førskolelærer og hadde nå sin helt egne barnehave.

I årene som kom var Davina en ivrig pådriver for montessorimiljøet i Oslo og var også med på å utdanne de første lærerne til Oslo montessoriskole. Siden har hun kjempet for å gi hvert barn tilpasset tilrettelegging og muligheten til å bli så trygge på seg selv og miljøet rundt dem at de er så godt forberedt som mulig på fremtiden.

Barnehaven drives fortsatt i Davinas og ektemannens hjem på Slemdal, og huset har etter hvert blitt mange barns andre hjem.

I dag eies og drives Davinas barnehave av hennes sønn og svigerdatter, og selv er hun tilbake i sandkassen der hun trives best.

Barnehaven har gjennom 30 år blitt utvidet flere ganger og har i dag 48 barn i alderen 1-6 år. Avdelingsvis er barnehaven noe utradisjonelt bygget opp da den har egen avdeling for 1-åringer og egen avdeling for 2-åringer. 3-6-åringene går sammen i 2.etg av huset.

Barnehaven er bygget opp på filosofien til Maria Montessori. Til grunn ligger tanken om forberedelse for fremtiden og et tilrettelagt miljø. Allerede når barna begynner som 1-åringer i Davinas tenker personalet forberedelse for fremtiden. Hvert barn kommer i det Montessori kaller sensitive perioder. Hvert barn har sine egne perioder, og personalet i barnehaven har lært å lytte til deres behov. Davinas barnehave også en barnehave fylt med utetid, prosjekter, kunst, språk, vennskap, lek og læring.

Feiret lørdag

Lørdag 17. august, i øsende regn, inviterte familien Talén til fest for å feire respektable 30 år som etablert barnehave.

Det var åpent hus med servering til store og små. En mengde kaker og over 200 boller stod på menyen sammen med 20 liter punch. Det var over 200 mennesker som dukket opp i løpet av de 3 timene dørene stod åpne. Det var en god blanding av nye og gamle foreldre, nye og gamle barn, besteforeldre, gamle og nye ansatte, en representant fra Nasjonalgalleriet, en bydelspolitiker, et par psykologer og professorer og andre venner og ressurspersoner som i årenes løp har vært innom barnehaven for kortere eller lengre tid.

Barnehavens historie var gjengitt over tre vegger i bilder og morsomme historier. Det var satt opp et vennskapstre med ord som gjenspeiler det barna synes er viktig når de snakker om vennskap. Instrumenter, kunst og montessorimaterialer hadde funnet sin plass i den store stuen i 2.etg. Her kunne alle som var innom få et innblikk i noe av det som er blitt gjort både før og nå i Davinas. Naturen hadde satt sitt preg på alle dekorasjoner og viser gjennomgående at dette er noe barnehaven bruker mye tid på og er opptatt av.

Det var gjensynsglede hos barn og foreldre som ikke hadde sett hverandre på 20 år, og det var nye møter for de som ikke kjente like mange. Diskusjonene var mange og interessante å lytte til. Noen var takknemlige over tiden de hadde hatt i barnehaven og andre gledet seg over å fortsatt være en del av det lille samfunnet som har blitt til i Davinas. Man kunne også høre noen diskuterte de politiske rammene som stadig holder et strammere grep om de private barnehavene.

Bystyrerepresentant for Høyre, Elin Horn Galtung hadde tatt turen innom feiringen og snakket gladelig med flere av de oppmøtte. Horn Galtung var i sin tid en god støtte for Davinas barnehave da den stod overfor en komplisert og svært krevende reguleringssak i 2009.

Representant for Nasjonalgalleriet og kurator for formidling Cathrine Lorange, som selv har hatt to barn i Davinas barnehave, holdt en tale med takk og oppfordring til å fortsette samarbeidet mellom barnehaven og museene og understreket det som fruktbart for begge parter. Samarbeidet har vart fra 2009. I taler fra andre var det viktig å understreke at barnehaven ikke bare hadde vært et sted for barna, men også et sted hvor man som unge foreldre kunne søke råd og få trøst når livet buttet litt imot. Det var rørende å høre gamle og nye foreldre fortelle sine personlige historier om hva barnehaven som møtested har betydd for dem på så mange nivåer.

Gjesteboken

I gjesteboken kan vi lese om glede og takknemlighet for gode år i barnehaven, dedikasjon til både foreldre og barn og omsorg fra personalet.

«Tusen takk for alt dere har lært oss, minnene vi har skapt og for at dette var verdens beste barnehage å gå i – stor klem” – tidligere barnehavebarn 12 og 15 år.»

«Tusen, tusen takk for mange, mange gode minner. Stor klem” – bestemor til barnebarn nr.3 i barnehaven.»

«Kjære Davinas! Gratulerer så mye med 30-årsjubileum! Tusen takk for den fantastiske innsatsen dere gjør for våre barn hver dag. Vi setter utrolig stor pris på dere! Varme klemmer” – Nåværende foreldre i barnehaven.»

«Tusen takk for all daglig hygge, omtanke og varme dere gir til guttene hver eneste dag. Vi setter utrolig stor pris på dere. Klem” – Nåværende foreldre i barnehaven:»