(Avisa Oslo)

Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg erklærte valgseier like etter at de siste tallene kom inn natt til tirsdag. Tirsdag var det en morgentrøtt Solberg som møtte Avisa Oslo.

- Natta har vært veldig spennende. Det har vært veldig lite søvn, men det er veldig hyggelig at det er borgerlig flertall i Oslo, og at Høyre har gjort et veldig godt valg, sier han til Avisa Oslo.

I Oslo får Høyre en oppslutning på 32,6 prosent, noe som innebærer en økning på 7,2 prosentpoeng fra valget i 2019. Det gir partiet 20 mandater i bystyret.

Frp får med seks prosent av stemmene inn fire mandater i bystyret, mens Venstre får seks mandater. Venstres førstekandidat Hallstein Bjercke fortalte natt til tirsdag at Lae Solberg hadde tatt kontakt, og at Venstre har takket ja til å starte samtalene om å gå sammen om en koalisjon i Oslo allerede tirsdag.

Med MDG og Venstre på laget vil Lae Solberg kunne sikre flertall uten Frp, med hele 32 mandater.

– Eirik Lae Solberg har invitert til samtaler om grunnlaget for å danne nytt byråd, når det rødgrønne flertallet etter alle solemerker er borte, og de samtalene har jeg takket ja til, sa Bjercke til Avisa Oslo natt til tirsdag.

– Hvor realistisk er det med et byråd med MDG, H og V?

– Vi har strukket ut en hånd til MDG lenge. Vi mener et blågrønt byråd med bredt flertall bak seg vil være det beste styringsalternativet for denne byen. Det er det mandatet vi har fått fra Oslo Venstre, og det er det vi skal jobbe for å prøve å få til. Sånn det ser ut nå, vil det være et veldig styringsdyktig alternativ med flertall bak seg.

Eirik Lae Solberg har derimot uttalt ved flere anledninger til Avisa Oslo at avstanden mellom MDG og Høyre er for stor. Det gjorde han også tirsdag morgen:

- Det er uaktuelt for oss å samarbeide med MDG. Til det er den politiske avstanden for stor.