RØA: Hvert år blir det enda litt skumlere i hagen som allerede har fått et skummelt rykte på seg blant Halloween-fans på nedre deler av Røa. Like nedenfor Røabanen, i Elvefaret, møter vi Helen Landsverk og Anders Sætre søndag ettermiddag. I hagen er det et virrvarr av Halloween-effekter som igjen har funnet veien ut fra sine gjemmesteder.

– Det tar litt mer av for hvert år, konstaterer Helen, idet Anders sjekker at røykmaskinen i "tunnelen" fungerer som den skal.

Han har testet den veldig mange ganger allerede, og det samme har han gjort med lydeffektene som skal skremme vannet av både festgjester og besøkende på selve dagen, mandag.

– Det er litt gøy, særlig når greven kommer frem litt utpå kvelden, sier han med et bredt smil.

Her er "greven" Anders i gang med å teste røyk og lyd. Like moro hver gang:

Kom med barna

Noen få syns det er helt uinteressant med Halloween. Mange er middels fascinert og setter frem et gresskar eller to og henger gjerne opp noen skumle effekter og forbereder seg på barna som kommer innom. Så er det de som tar den helt ut, og Helen og Anders er i den siste kategorien.

– Det begynte da vi flyttet hit til Røa, og Seb (Sebastian, red.anm) var fire år. Da begynte vi å skjønne hva Halloween var, sier Helen.

– Ja, før det bodde vi på Bestum. Da var vi ikke helt påskrudd ennå, sier Anders. Men så fikk vi en veldig bratt læringskurve!

For klassen til Seb på Lysejordet har Halleween-festen i Melumveien vært standard prosedyre. For hvert år har effektene blitt flere og stemningen skumlere. Bare å komme seg fra veien og inn forbi garasjen og til hagen og inngangen, er en påkjenning for de fleste.

– Vi har to spillelister, forklarer Anders og setter på den første, den som er tilpasset de yngste, de som gjerne kommer innom i 17-18-tiden.

– Men det er litt skummelt det også, sier han og briljerer med fjernkontroll og apper. Han trekker raskere enn Lucky Luke, og på nytt siver det røyk og skrattes onskapsfullt borte borte ved tunnelen.

Anders smiler.

– Og for de litt eldre, har vi spilleliste nummer to, sier han. Og vi får nye smaksprøver.

To fester

Halloweenkvelden har de delt i to. Først er det lillebror Alexander (6) som har klassen sin på besøk. Han er ekstra spent i år, førsteklassingen på Lysejordet som skal ha klassen på besøk til den aller første Halloween-festen.

Storebror Seb går i syvende på samme skole. For ham blir det også spesielt, den aller siste Halloween-festen med gjengen.

12-åringer er for viderekomne å regne når det gjelder Halloween. Det blir skrekkfilm og mye annen moro.

– Det har vært mange fine fester! sier Seb. Han husker tilbake til den spede begynnelse for seks år siden.

– Vi startet litt på null. Så er det blitt mer og mer. Nå er vi kanskje på 90, sier han og antyder altså at det er enda litt mer å gå på også i årene som kommer.

Mye jobb, men moro

– Ja, ja, vi har mange år igjen med Halloween-fester, sier Anders. Han innrømmer at det tar på litt å komme i gang med forberedelsene. Det skal pyntes og dekoreres, ordnes og fikses både utendørs og innendørs.

– Det tar noen dager. Vi må ta litt fra fra jobb også. Ingen av oss har tid til å jobbe mandag, for å si det sånn, sier han.

Hele helgen har også gått med til å forberede den store dagen.

– Det er litt tungt å starte opp, men så tar vi et magadrag, og så er det ganske fort veldig gøy, smiler han.

– Dere er vel sånne som liker å kle dere ut?

– Ja! sier de i kor. Temafester og karneval står høyt på listen for Helen og Anders.

– Moren min er engelsk, så jeg har alltid vært vant til mye pynt. Det har vært mye farger! sier Helen.

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når mørket legger seg over Melumveien mandag ettermiddag.

– Litt utpå kvelden kommer jo greven frem. Jeg graver ham opp baki hagen her, sier Anders.

– Han er vel gammel, snakker vi kanskje fra 1600-tallet?

– Ja, noe sånt. Greven er veldig aktiv her utover kvelden, særlig borte ved tunnelen, sier han. Tunnelen må alle som kommer på besøk på Halloween gjennom, om de vil eller ikke.

Både kjøpt og lagd

Etter syv-åtte år med festligheter har de en imponerende samling effekter som skal skremme og more.

– Oj, den er fet! utbryter Anders når Seb "skrur på" tre koselige dødningehoder som er plassert ute i hagen. De er nye av året.

– Men ikke alt er kjøpt altså. Mye er lagd av gamle lakener og koster og sånt, sier Helen og letter litt på et par lakener for å vise frem hvordan enkle virkemidler kan gi gode effekter.

– Man kan lage mye moro ved å være kreativ, sier hun.

– Men lys, røykmaskin og soundboks kommer du ikke utenom! sier Anders, og nok en gang kommer det noen skumle lyder og litt røyk sigende borte i hjørnet.

Et godt tips til deg som er hekta på Halloween-effekter har hun også:

– Det er alltid lurt å kjøpe rett etter Halloween, for neste år. Da er det alltid billigere.

Fast stoppested for mange

Gjennom de siste årene har mange barn lagt inn det hvite huset i Elvefaret på sin faste Halloween-rute.

– Det kommer noen hundre barn innom her. Vi har på en måte bundet oss til masta nå! sier Anders.

Og gladmeldingen til alle i strøket er jo at minstemann i huset bare er seks år, så det er nok mange år igjen med skremming, lyd, røyk og moro i og utenfor huset til greven og familien Landsverk/Sætre.

På vei ut blir Akerspostens utsendte ledsaget av litt mer røyk og litt mer småguffen lyd. Det er snart tid for at greven våkner til liv igjen også. Da blir det alvor i Elvefaret, til glede for små og de som aldri blir helt store.