(Avisa Oslo/Budstikka/Akersposten) – Et kraftig lavtrykk kommer med mye fukt fra sør og det blir mye regn fra i morgen. Den mest intense nedbøren kommer først på ettermiddagen og kvelden. Det blir noen kraftige byger, som gir styrtregn, men disse er ganske lokale. Det er vanskelig å si om de vil treffe Oslo, men det er fare for det, sier vakthavende meteorolog Per Egil Haga i Meteorologisk institutt til Avisa Oslo.

Haga forteller at det kan komme 50–70 millimeter nedbør enkelte steder. Disse bygene kommer som styrtregn over få timer, men nedbøren skal gi seg tirsdag morgen, sier han.

Det er derfor sendt ut gult farevarsel for Øst- og Sørlandet mandag og tirsdag.

– Vi regner med at det kan komme såpass mye at vi har valgt å sende ut farevarsel. Da er det en potensiell fare for at det kan bli over 60 millimeter, og opp mot 70 millimeter nedbør noen steder, sier Haga til Budstikka.

Det kan også komme torden og lyn i forbindelse med de kraftige bygene.

Et gult farevarsel opplyser om en moderat risiko. Det medfører en risiko for skader lokalt, eventuell strømbrudd og forsinkelser i trafikken. Det betegnes som mindre konsekvenser, men man bør være oppmerksomme på å måtte legge om eventuelle planer, forklarer Yr.no.

Det er dessuten alltid viktig å lese det konkrete innholdet i farevarselet for sitt område for å holde seg oppdatert på hva slags konsekvenser været kan ha for deg.

Sjekk avløp i kveld

Det er gjerne i tettbebygde områder med hardt underlag der avrenning er en utfordring at det kan oppstå stor vannansamling, forklarer Haga til Budstikka.

Da kan veier stenge i perioder, og det vil naturligvis være risiko for mye overvann på veiene som skaper farlige kjøreforhold.

– Enkelte bekker kan får ganske stor vannføring der de kraftigste bygene treffer, sier han.

Haga anbefaler at man sjekker at avløp som skal ta unna vannet fungerer, og undersøker at det ikke er tettet igjen av løv og kvist.

– Rydder man opp i det er man litt sikrere på at vannet tar den veien det skal og ikke alternative veier inn i hus og kjellere. Det er fornuftig å sjekke slik i forkant, sier han til Budstikka.

Regnvær, men varmt vær

– Det blir fortsatt høye temperaturer. Regnet tar med seg varm luft, så det blir ikke så kaldt. Det kan godt komme over 15 grader. Kanskje opp mot 20 også. Dette gjelder hele uka som kommer. Helgeværet kan bli litt bedre, men det er usikkert, sier Haga til AO.

Han vil ikke utelukke at den siste sommerdagen allerede har kommet, men sier det er usikkert når godværet kommer tilbake.

– Jeg tror ikke vi skal være så pessimistiske. Det blir riktignok en gråværsuke den kommende uken, og det blir en radikal endring fra været i dag, men det er for tidlig å si noe om den siste sommerdagen, sier han.

Vanskelig å spå

Haga er forsiktig med å spå når den neste godværsdagen vil komme, men sier det er håp i sikte.

– Det er tegn som tyder på at det kan bli lettere framover, men de er ikke overbevisende. Hvis man ser på neste uke, så er det tegn på at lavtrykket svekkes og det kan bli milde luftmasser, sier han til Avisa Oslo.

Han forklarer at det er morgendagen som blir den våteste, men at vi må ta dag for dag.

– Atmosfæren er vanskelig å varsle nå. Den siste uken i september kan få noen fine høstdager, sier han.