I fjor høst lagde komiker Rasmus Wold videoen ”Never mind the slavery”. Videoen nærmer seg en million avspillinger på Youtube, og det renner inn kommentarer fra hele verden. Mange er enige i Wolds kritikk, men andre mener han bommer.

Da Akersposten spurte Wold i fjor høst om hvorfor han lagde videoen, svarte han:

– På grunn av det som skjer der borte. Det fjerner litt av den kjærligheten jeg har til fotball. Jeg elsker egentlig fotball, og det har jeg gjort hele livet.

– Om man ikke kan endre verden selv, kan man i hvert fall prøve å gjøre flest mulig obs på det som skjer. Det er jo følgefeil på følgefeil her, som startet med feilen at Qatar i det hele tatt fikk tildelt VM, sa han.

Her kan du se videoen

Klarer å holde seg unna skjermene

Rasmus Wold, som er vokst opp ved Holmendammen, var den gangen overbevist om at det kom til å bli mye rabalder opp mot mesterskapet. Nå er VM godt i gang, og spesielt i vestlige medier og på sosiale medier har det vært mye fokus på menneskerettigheter.

– Du lovet Akerspostens lesere at du ikke skulle se fotball fra VM. Har du holdt løftet så langt?

– Ja, jeg klarer fint å holde meg unna. Det har ikke vært noe problem. Men det er klart det kan bli litt vanskeligere hvis det for eksempel blir England mot Danmark i en finale, sier han til Akersposten etter at mesterskapet har vart en ukes tid.

– Du er ikke overrasket over at det er mye fokus på andre ting enn fotballen?

– Nei, og jeg håper jo at mesterskapet vil bli husket for de mange kontroversene, ikke for fotballen. Jeg håper at det i ettertid ikke bare blir sett på som et vanlig fotball-VM, sier han og viser for eksempel til bråket rundt bruk av regnbuefargede kapteinsbind.

– Det er helt hårreisende at FIFA nekter kapteinene å bruke regnbuefargede kapteinsbind. Samtidig er jeg litt skuffet over å oppleve at ingen lag gjorde det likevel, sier han og hyller aksjoner som iranske spillere som ikke synger med i egen nasjonalsang og det tyske laget som holdt seg for munnen på lagbildet før kamp.

Med starten av VM har Wold merket at videoen hans har fått et nytt liv.

– Jeg merker at den blir delt mye mer nå enn for et år siden. Jeg får daglige delinger på Insta og Twitter, den går sin gang. I går var det for eksempel mange i Sør-Amerika som hadde sett den, sier han.

Gir seg ikke

– Hva med en oppfølger av videoen?

– Nei, det blir det ikke. Men i 2023 skal jeg lage et show som har fått arbeidstittelen "Medaljens bakside". Det blir oppfølgeren, sier Rasmus Wold.

Her kan du se videoen