LILLEAKER: – Han var noe helt for seg selv, fortsetter mannen, som i 12-13-årsalderen ble hekta på dette helt nye og spektakulære fra USA.

– Dette var noe helt annerledes og det fenget.

Før den tid var det Harry Belafonte og Fats Domino som fenget guttungen fra Fjaler i Sogn og Fjordane.

– Elvis slo ned som lyn fra klar himmel, kan du vite.

– Elvis ble omtalt som blautfisk. Var han ikke det?

– Jeg så ham ikke slik. Andre gjorde kanskje det, men ikke jeg, sier den tidligere NRK-mannen, som etter 10 år i hovedstaden flyttet hjem til Vestlandet og til NRKs kontor i Førde. Journalisten er også forfatter og på kulturområdet engasjerer seg – blant annet som reiseleder med spesielle tema for turen.

– Husker du «It’s Now Or Never» eller «Falling in Love with You»? spør Rivedal og begynner å nynne. - Noen sier at Elvis ikke kunne synge, men det kunne han!

«Elvis-evangeliet»

– Du har kalt foredraget ditt for «Elvis-evangeliet». Hvorfor det?

– Ganske enkelt fordi et evangelium betyr det gode eller glade budskap - og det er det jeg skal formidle.

– Er du blant de «religiøse» Elvis-tilhengerne?

– Nei, langt derifra, men jeg er så absolutt tilhenger av musikken hans.

Elvis Aron Presley hadde en meget usedvanlig start på livet. Datoen er 8. januar og året er 1935. Stedet er Mississippi. Han dør i Memphis i Tennessee i 1977. Han regnes som den første artisten som kombinerer vestlig ungdomsopprør med populærkultur. En vet ikke helt nøyaktig, men en antar at Elvis har solgt nærmere to milliarder plater.

– Han er helt i særklasse. Tidenes mest solgte plateartist, ganske enkelt, sier Rivedal og legger til at The Beatles, Stones og de andre ikke er i nærheten av et slikt salg.

Rhythm and blues

– Han var den viktigste skaperen av innen rock’n’roll og den første superstjerne innen popmusikken, sier Rivedal, som forteller at under oppveksten ble Elvis kjent med rhythm and blues. Det blandet han med countrymusikk, noe som var å gå nye veier.

Elvis fikk sin første platekontrakt i 1954. Singelen het «That’s All Right Mama». I perioden fra 1956 til 1965 kom kassasuksessene på rekke og rad.

– Han var en karismatisk sceneartist. En kan godt si at han var rett mann til rett tid.

Lot seg ikke gjøre

– Var du blant dem som prøvde å etterligne ham rent utseendemessig?

– Ja, gjett om jeg var. Min store sorg var at jeg aldri kunne klare å få en Elvis-sleik! Mitt hår lar seg ikke forme slik, men kammeraten min fikk det til. Det syntes jeg var urettferdig.

Rivedal trekker også fram mange av hans andre store hit som «Blue Suede Shoes», «Don’t Be Crule», «Jailhous Rock» og «Love Me Tender».

– Du vet, hans ville opptredener på scenen fikk det til å koke i salen og han ble symbolet på opprøret til hvite amerikanske tenåringer. Nå skulle konvensjonene hives over bord, sier Henning Rivedal og legger til at det skjedde med fynd og klem.

Elvis var med i 33 filmer. Musikalsk beveget han seg i de senere årene i en roligere stil med innslag av ballader.

Han opptrådte nesten aldri utenfor USA. Likevel ble han uhyre populær over hele verden. Etter hans død fikk - for enkelte -idoldyrkelsen nærmest et religiøst preg. Hvert eneste år valfarter hundretusener til Graceland - hvor han bodde og hvor han er gravlagt.