VINDEREN/HALDEN: Det var mens han spiste lunsj sammen med kolleger mandag denne uken, Espen W. Andresen, leder for Vestre Aker Frivilligsentral, brått fikk noe annet å tenke på. I et innlegg på Facebook-siden sin har han lagt ut et innlegg med bilder, hvor han beskriver hva som skjedde den dramatiske dagen. Han har gitt Akersposten tillatelse til å gjengi fra innlegget.

Den viktige hytta i skogen

Familiehytta har vært sentral i hele livet til 46-åringen, da det var hans foreldre som bygde den like i forkant av at han ble født. Hytta ligger i Enningdalen, inn mot svenskegrensen ved Halden.

«Det var den første hytta i familien og alle var med. Tanter, onkler, fettere, kusiner og venner – ja alle i storfamilien. Her har vi lekt, spist og drukket. Delt gleder og dype tragedier,» skriver Andresen i innlegget. «Den er ganske enkelt det viktigste stedet på jord for oss – og nå var flammene på vei.»

Etter halvannen time var han selv på plass, og da var det stor aktivitet. Han forteller at det var folk fra Halden Brannvesen, Ed Brannvesen, Sarpsborg Brannvesen, Helitrans, Sivilforsvaret og det frivillige skogbrannkorpset.

Full fyr

«Det er full fyr, men ingen hytter har brent enda. Det blåser hardt der oppe og vi har ikke kontroll, men hyttene er første prioritet.»

Det var den første beskjeden han fikk fra brannsjefen på stedet, Ole Christian.

Det var folk fra Halden Brannvesen, Ed Brannvesen, Sarpsborg Brannvesen, Helitrans, Sivilforsvaret og det frivillige skogbrannkorpset. Sikker flere også som jeg ikke fikk med meg. Deres innsats – jeg sitter her og griner når jeg prøver å formulere ord for å fortelle. De var- de er – helter. Hver eneste en av dem - helter.

Mens skogbrannen kom stadig nærmere familiehytta, måtte Andresen følge dramaet på avstand og håpe på det beste. En av de første han snakket med, var helikopterpilot John Arne Hellesø fra Helitrans.

Andresen skriver: «Jeg husker ikke ordrett hva han sa, men det var noe slikt han begynte med: «Jeg kom flygende med første ladning da jeg så at flammene var helt inntil veggen din (min altså). Jeg fikk manøvrert inn slik at vannet ble dumpet langs med veggen og jeg tror ikke jeg traff taket.» (Det gjorde han ikke).»

«Hvis John Arne hadde kommet et par minutter senere, hvis han hadde vært en litt dårligere pilot enn det esset han er, da ville familieskatten vår vært tapt for alltid.»

Mye skog ble tatt av flammene, men ingen hytter gikk med, takket være den enorme innsatsen som ble lagt ned denne dagen.

Noen timer senere fikk Andresen selv lov til å ta turen inn til hytta. Der møtte han «lag 3» fra Halden brannstasjon.

«De var fulle av sot, åpenbart slitne, men blide som soler,» skriver Andresen, som fortsetter: «Hvis lag 3 hadde kommet et par minutter senere, hvis lag 3 ikke hadde gått inn i flammene som de heltene de er, da ville arven etter pappa være tapt for alltid.»

Takknemlig

Frivilliglederen i Vestre Aker er veldig takknemlig for den enorme innsatsen som ble lagt ned og for at de i siste liten klarte å redde hytta som betyr så mye for familien.

«Jeg kunne fortsatt og fortsatt – det finnes ikke nok ord til å beskrive hva jeg føler og tenker. Jeg er så lettet, jeg er så takknemlig – jeg er så inderlig heldig.» skriver han.

«Tusen takk til alle dere helter – både dere som var i Enningdalen på mandag og dere som hver dag gjør det samme over hele landet.»

Minner om tørken

Det har vært mange større og mindre skog- og gressbranner i det siste, og flere blir det nok ettersom det fremdeles skal være fritt for nedbør på Østlandet. Andresen vil gjerne minne om rådene fra Brannvesenet om å være svært forsiktig ute i skogen. Skogbranner kan oppstå veldig lett i disse dager.