LILLEAKER: Onsdag 9. november kan du høre ham fortelle om reisen fra det ble lov å brygge akevitt på norsk jord – ja før det også – og fram til etableringen av Det Norske Brenneri. Det skjer på Ullern kultursenter fra klokken 12.00.
– Vinmonopolet hadde enerett på produksjon, men så ble det opphevet 1. juli i 2005. I dag finnes det mer enn 30 brennerier fra Lyngen i nord til Grimstad i sør, sier mannen som var med og bygde opp Se og Hør sammen med Knut Haavik.
Det Norske Brenneri er i dag landets nest største brennevinsprodusent.
– Er det ikke en underlig vei fra Se og Hør og til å produsere akevitt og andre edle dråper?
– Jeg synes ikke det, sier den tidligere redaktøren. Han liker også å gå på jakt.
Fra champagne til sterkere saker
– Det var på en jakttur i Champagne i Frankrike, at tanken dukket opp, sier Nelvik. De hadde nemlig tid til mer enn det å jakte. Som blad-mann har han, som de aller fleste andre i samme bransje, vært innom en bar eller to, for å si det på den måten.
– Da blir ikke veien så ulogisk.
Mannen som grunnla Agder Brenneri, var Ole Puntervold. Han begynte med å produsere i Danmark og importere til fødebyen Grimstad. Det gjorde han fram til produksjons-monopolet ble opphevet. I 2014 kjøpte Det Norske Brenneriet foretaket.
Puntervold var den første her i landet, som fikk tillatelse til å produsere akevitt her i Norge.
– Derfor holder Det Norske Brenneri til i sørlandsbyen.
«Arvesølvet»
Grimstadforetaket er mest kjent for akevitten «Arvesølvet». Den er da også starten på eventyret.
– Vi kjøpte 80 sherryfat til en million kroner og gikk i gang med produksjonen. Senere er det blitt flere akevitter, men også gin, rom og whisky.
– Dere har mange utradisjonelle navn på produktene?
– Ja, det er ikke forbudt å være idérik.
«Arvesølvet» er foretakets stolthet. Nelvik er meget stolt av at Det Norske Brenneriet har vunnet flere anbud på Vinmonopolet.
– Så produktene har falt i smak hos Vinmonopolets testere?
– Ja, det har de så absolutt gjort.
Flere gullmedaljer
Brenneriet har også mottatt flere gullmedaljer. I 2019 ble de den store vinneren i verdens største brennevinskonkurranse i San Francisco. Der ble de blant annet tildelt dobbelt gull for «Arvesølvet» - fatlagret akevitt – samt for «Harahorn» - fatlagret gin.
– Det er som å vinne Oscar og Golden Globe på samme tid og det i konkurranse med 3000 andre brennevin fra hele verden.
– Hemmeligheten er hva?
– Vi bruker de beste urter og krydder fra norsk natur og selvsagt de beste fatene.
– Og hvor er Harahorn?
– Det er et fjell i Hemsedal.
– Med jaktterreng?
– Ja.
Fra olje og laks til whisky
– Hva er planene framover?
– Det kunne for eksempel være å ta opp konkurransen med Skottland om å produsere den beste whiskyen. Vi møter stor interesse fra utlandet for våre produkter. Men dette vil ta tid å få til.
– Olje og laks er våre store eksportvarer. Vil du utfordre?
– Hvorfor kan ikke Norge bli et stort whisky-land? Vi har utrolig gode råvarer.
Smakskurs etterpå
Litt etter foredraget på Kultursenteret, blir det et eget smakskurs.
– Det ser jeg fram til, sier Odd Johan Nelvik, som der vil fortelle mer direkte om de ulike smakene etter hvert som deltakerne tester ut produktene. Han setter alltid pris på å få direkte tilbakemeldinger med hensyn til hvordan de ulike smakene faller i smak.
Det er påmelding til smakskurset.
– Er kurset fulltegnet?
– Nei da, sier kulturleder Nina Sivertsen ved Ullern kultursenter. - Her er det fortsatt mulighet til å få bli med.
E-postadressen er: [email protected]