HOFF: Det var høy aktivitet i Hoffsveien denne ettermiddagen i forrige uke. John Sverre Stray, prosjektleder og frivilligkoordinator ved Ullern frivilligsentral og frivillig Anders Corneliussen, sørget for god fyr i bålpannene

mens varm julegrøt ble servert både inne og ute. Og det kan meldes om "stinn brakke" og mye glede og latter en førjulstirsdag i desember.

Språktrening, praktisk hjelp - og vennskap

Irene Schmeling, frivilligkoordinator for flyktninger i Kirkens Bymisjon, får stadig bekreftelse på hvor viktige frivilligsentralene er for både flyktninger og andre som sliter i livet sitt.

– For mange av dem som er nye i landet vårt er nok frivilligsentralene veldig viktige for å få en god start. Her får de språktrening, det skapes gode relasjoner mellom mange av ulik nasjonalitet, og her er det hjelp å få i forhold til å navigere seg rundt både i det offentlige og annet som kan være vanskelig i et nytt og fremmed land. Og ikke minst oppstår det mange nye vennskap her - både blant små og store. Det er noe av det aller viktigste med denne møteplassen.

Tøff vinter

Schmeling jobber altså med flyktningintegrering, og siden 2016 har hun sammen med sine kolleger og frivillige organisert gaveutdeling og julesamling for flyktningfamilier i Bydel Ullern.

– På denne tiden av året er nok ull-undertøyet som deles ut veldig kjærkomment, mange har aldri opplevd vinterkulde før og trenger litt råd og tips - og varmt tøy - for å komme best mulig gjennom sin første vinter i Norge. Dette kommer ekstra godt med i år med så høye strømpriser. Og så er det veldig fint å få samlet så mange til en førjulsmarkering, på tvers av nasjonaliteter, språk og tro.

Vi er så glade for at dette stedet finnes

Akersposten fikk smake på julegrøten i godt selskap med to som setter veldig pris på frivilligsentralen sin.

– Vi er så glade for at dette stedet finnes. Her er alle så snille, og vi koser oss når vi er her!

Godordene kommer fra en ung mamma, Batoul Hassoun. Hun og sønnen hennes er rimelig ferske i Norge og på Lilleaker, men trives allerede godt i området - og ikke minst med Lilleaker skole der hennes sønn går i 1. klasse.

– Vi trives veldig godt her - både på Lilleaker og her på frivilligsentralen. Vi har ingen familie i Norge, og da er det veldig godt å ha alle disse gode menneskene her som hjelper oss med det aller meste. Sønnen min har nettopp lært å sykle og har til og med fått sin egen sykkel og er så glad for det! Det er godt for oss begge å komme hit. Her er det alltid mange å bli kjent med, snakke med og få gode råd av. Og mange å leke med for min sønn. Både barn og voksne får nye venner her, og det er så viktig for oss alle.

Relasjonsbygging

Daglig leder for Ullern Frivilligsentral, Esther Marie Lier, har styrt sentralen siden 2007, og har vært ansatt i Kirkens Bymisjon – som drifter noen av frivilligsentralene – i 40 år.

– Det er mye fint å si om denne jobben, men det aller beste er kanskje gleden ved å se hvordan det bygges relasjoner mellom mennesker her – på tvers av nasjonalitet, generasjoner og kultur. Barn fra alle verdenshjørner finner hverandre på Frivilligsentraler landet rundt og nye vennskap oppstår hele tiden. Det er det veldig flott å få se og være med på.

Esther Marie og hennes kolleger hadde ikke kunnet holde det høye aktivitetsnivået Ullern frivillgsentral holder uten hjelp.

– Nei, det er helt sikkert!

Hun ler litt og forteller om de 35 frivillige som stiller opp år etter år og gjør en uvurderlig innsats.

Fantastisk frivilliggruppe!

– Frivilliggruppen vår er rett og slett fantastisk, og vi setter sånn pris på dem alle sammen. Med mennesker som for eksempel Ingrid Heijblom på laget blir det fart i sakene. Hun setter i gang aktiviteter - som nå "jul i Norge" - og forstår alltid hvor skoen trykker hos den enkelte. Integrering har veldig mye med å lære å kjenne samfunnet og forstå hva som skjer - som høytidene våre , for eksempel. Det er ikke vanskelig å forestille seg at et uforberedt møte med norsk jul kan virke veldig rart og til og med skremmende for noen.

Godt samarbeid med Bydel Ullern

Esther vil også løfte frem samarbeidet med Bydel Ullern.

– Uten det tette og gode samarbeidet vi har med bydelen hadde vi aldri fått til så mye som det vi faktisk gjør, sier daglig leder for frivilligsentralen.

Hun forteller blant annet om et nært og godt samarbeid med NAV, og også med idretten i bydelen.

– Vi har NAV-ansatte som etter arbeidstid følger nyankomne flyktninger ned til oss - dette har de gjort de siste tre årene. Jeg er helt sikker på at uten dette samarbeidet og denne velviljen ville mange flere nyankomne falt utenfor. Det er så viktig å få et nettverk og føle at man har noen rundt seg når man er helt fersk i et veldig ukjent land. Og jeg er så sikker på at vi som bydel - og nasjon - får veldig mye igjen for å hjelpe flyktninger til rette i startfasen.

Idrett er en fantastisk arena for integrering

Esther Marie Lier har også bare god-ord å si om bydelens idrettslag.

– Vi vet jo hvilken fantastisk arena for integrering idretten er. Fotball er jo noe "alle" har et forhold til, og nettopp det at noe er gjenkjennelig - at de som er ferske i landet vårt finner et felt eller en interesse som går på tvers av nasjonalitet og språk - er veldig, veldig viktig i etableringsfasen i et fremmed land, sier Esther.

– Vårt hovedmål og hovedoppgave som Frivilligsentral er integrering. Men det er like er viktig at flyktningene holder kontakt med "la familia" i hjemlandet, så vi følger dem opp rundt dette som best vi kan. Og vi skjønner at vi har lyktes når flere av flyktningene som har blitt tatt i mot hos oss på Ullern selv jobber som frivillige nå. Det gleder oss selvfølgelig veldig! Og vi er jo litt stolte når bydelsleder Carl Oscar Pedersen sier at "når det kommer til frivillighet og integrering - "look to Ullern". Det gleder! Og ikke minst inspirerer det til å fortsette å stå på, sier Esther Marie Lier med et bredt smil.