FROGNERSETEREN: I forkant av velkjente Frognerseteren Restaurant ligger Heftyevillaen med tunet og stabburet. Tusenvis av turgåere passerer villaen året gjennom, og villaen er ikke minst kjent gjennom utallige Kollen-femmiler som har passert bare noen meter unna.
– Ja, her har jeg vært mange ganger, sier ordfører Marianne Borgen. Heftyetunet er i Oslo kommunes eie, og villaen brukes av kommunen til representasjon.
Gardemusikken på Heftyetunet lørdag.
Visjonær rikmann
I dag, 29. oktober, er det nøyaktig 200 år siden Thomas Johannessen Heftye ble født. Den første Heftye'en kom til Norge fra Sveits fordi det var store muligheter innen tømmereksport, og dette var Heftyes oldefar. Familien Heftye ble raskt velstående og en maktfaktor i hovedstaden. Innen bank og finans gjorde familien seg spesielt gjeldende, men også innenfor kunstlivet.
Dagens hovedperson, Thomas Heftye var, i tillegg til en velstående bankmann og kunstelsker, også opptatt av naturen og friluftsliv. Dette var altså midt på 1800-tallet, og områder som i dag brukes av tusener av oss, var helt utilgjengelige for de fleste.
Det ville Heftye gjøre noe med. Han kjøpte flere skogsområder utenfor byen, blant annet på Tryvann og Frognerseteren.
Alle skulle ha glede av naturen
I sin tale lørdag viste bydelsutvalgsleder i Vestre Aker, Yngvar A. Husebye, til Heftyes motto, som, lett omskrevet fra dansk-norsk lød: "La oss gjøre det lett og billig at riktig mange kan komme og se hva der er stort og vakkert i vårt land."
– Vi kan takke en fremsynt mann for at disse naturperlene rundt oss er tilgjengelige for oss i dag, sa Husebye, og han fortsatte:
– I dag tar mange for gitt at nærnaturen er allemannseie, men sannheten er at det ikke alltid er myndighetene som skaper samfunnsutviklingen. Det kan være enkeltmennesker. Sånn var det med Thomas Heftye.
Thomas Heftye var en svært rik mann, som eide store skogområder.
– Han ville at alle skulle ha glede av naturen. Denne visjonære mannen var på mange måter med på å legge grunnlaget for friluftstradisjonen som nordmenn setter så stor pris på, sa Husebye.
Heftye var en av de sterkeste drivkreftene bak oppstarten av Den norske Turistforening, i 1868,, og han var den første formannen i foreningen.
Husebye påpekte at bare det å bygge det aller første utsiktstårnet på Tryvann, forløperen til dagens Tryvannstårn, var en ganske vill idé. Den gangen var det jo ikke en skikkelig vei opp til Tryvann. Den måtte anlegges og het i starten Keiser Wilhelms vei, i dag Holmenkollveien.
Ordføreren: Viktig for folkehelsen
Ordfører Marianne Borgen sa at Thomas Heftye etterlot seg mye glede.
– Han sikret allemannsretten og tilgjengeligheten. Det er viktig både for folkehelsen, samholdet og tryggheten, sa Borgen.
– Thomas Heftye var opptatt av at det skulle være merkede stier og åpner hytter som skulle være tilgjengelig for alle.
Lørdag ble 200-årsdagen for Heftyes fødsel feiret to steder i Oslo, på Heftyetunet på Frognerseteren, og på Sarabråten i Østmarka, som også var et utfartssted i Heftyes eie.
Fikk bli med inn
– Vi er glade for å ha dette fantastiske Heftyetunet, sa Borgen og inviterte alle fremmøtte til å ta turen inn i selveste Heftyevillaen. Dette er et hus som kun brukes noen ganger i året av Oslo kommune til spesielle anledninger. De aller fleste har aldri fått muligheten til å ta en kikk innenfor døren.
Som bildene viser, er villaen fra 1867 svært vakkert innredet, med mange kunstneriske detaljer og flotte møbler.
– Dette er første gang vi åpner villaen for publikum. Det er så flott på innsiden, sier Borgen til Akersposten. - Det er et utrolig flott hus og et veldig fint sted, sier hun, der hun står i varm høstsol og skuer utover Oslo.
– Kanskje det kan brukes enda mer enn i dag?
– Ja, vi diskuteres om det kan brukes mer, sier hun, men påpeker at det er visse utfordringer blant annet med universell utforming, altså dårlig tilrettelegging for handikappede. Toaletter i kjelleren og en trang, bratt trapp opp til andre etasje er ikke praktisk for alle.
Musikk og lokalhistorie
På utsiden fikk de mange fremmøtte også nyte musikk fra HM Kongens Garde, og inne i Heftyevillaen kunne Eystein F Huseby, far til Yngvar, fortelle spesielt interessert litt mer om Thomas Heftye.
Og hva med Heftye-familien i dag? Hvem er etterkommerne?
– Det er flere som er i slekt med Heftye'ne, men de har ikke lenger noe direkte etterkommere, forteller Husebye. Den siste var Christine Cappelen Heftye, som døde i 2021, 93 år gammel. Hun hadde en bror, Henrik Thomassen Heftye, som døde i 1987. Men ingen av disse to hadde barn.
Men arven lever videre, blant annet på Heftyetunet, på Sarabråten, på Tryvann og gjennom DNT.
Om Heftye:
I Karls Wilhelm Hammers biografi over Heftye står det blant annet: "Heftye var en initiativets mann, impulsiv og virkelysten, full av begeistring for fremskritt, for viljesterk livs- og kraftutfoldelse. Han var rustet med meget omfattende innsikt med skarp forstand og åpen kritikk, og ikke minst en fantasi i slekt med kunstnerne som også forretningsmannen må ha skal han skape noe nyttig og betydelig.