RØA: Det var nettopp legen hun skulle besøke med det dårlige kneet, Håkon Lie, som ble hennes samarbeidspartner de første årene. Ingeborg, som egentlig var kunstner, hadde også bakgrunn som instruktør på Elixia, og tenkte at hun hadde lyst til å lage et senter for aerobictrening, mens Lie mente at lokalene også burde inneholde et treningsstudio.

Dermed ble det begge deler, og Basic så dagens lys.

– Jeg ser tilbake og tenker på hvor naiv jeg var… Jeg var jo egentlig kunstner! sier hun og smiler. Ingeborg innrømmer at hvis hun hadde visst hva hun begikk seg ut på den gangen, er det ikke sikkert hun hadde vært der hun er i dag.

Tok ansvar

– Etter rundt fire år tok jeg over hele ansvaret alene, og da ble det debet og kredit, ansvar for markedsføring, personaloppfølging, nettsider, oppsett av treningstimer, bestilling og vedlikehold av utstyr… Da fikk jeg ansvar for alt, sier hun.

I dag er Basic det lokale treningsstudioet som tilbyr 46 timer gruppetimer i uken, som har egen spinningsal, crossfit-område, et eget rom med frivekter, og naturligvis en egen gruppetreningssal. Dessuten har Basic to egne fysioterapeuter og en osteopat, i tillegg til et godt samarbeid med naboene, Mudo, som driver innen taekwondo og kickboxing.

Ingeborg strutter – som vanlig – av energi, selv om det kan bli lange dager.

– Det er jo utrolig artig da! Jeg får en sånn gnist av å være her. Det er så mye smil overalt. Kundene for eksempel, jeg har vært heldig med dem! sier hun og smiler igjen.

Stadig mer konkurranse

I løpet av de 12 årene hun har holdt sin kjære baby, Basic, gående, har det naturligvis også vært utfordringer. Den største utfordringen er konkurransen. Fra hun startet, har treningskjedene gått «til angrep» én etter én. De siste årene har det blitt rene treningssenter-krigen i Røa-området, med Evo ved Røakrysset, Elixia på Røa Bad og Fitness Express et par hundre meter lenger opp i Aslakveien.

– Noen ganger har det sett litt skummelt ut, men vi har klart å sno oss. Tøffest var det for fire-fem år siden, forteller hun. – Da EVO kom på Røa, begynte det å knake litt i bjelkene. Men etter det har vi hatt en jevn vekst, til og med det året da Elixia kom på Røa Bad, sier hun.

Heller ikke da Fitness Express etablerte seg i Aslakveien, opplevde hun noen kundeflukt. Hun tror at økende interesse for trening har gjort at behovet for treningssentre har vokst i takt med nyetableringene.

– Markedet for trening har økt, og det er plass til flere enn det var for 12 år siden, sier Ingeborg, som nå kan fortelle om et Basic i vekst, og om at det er viktig å tenke nytt.

Evig endring, gode verdier

– Det er en evig tilpasning og endring, sier hun, og forteller om kunsten å finne balansen mellom de nye, kule trendene, og samtidig bygge videre på de tradisjonelle verdiene.

– Det har vært koselig å være det lille senteret med de gode verdiene. Det er fint å være alene, sier Ingeborg – og smiler igjen.

– Visjonen for 12 år siden var å lage et treningssenter hvor man kunne komme og trene uansett form. Samtidig må vi passe på å ikke bli sidrumpa, sier hun.

Hun ser det som en stor fordel å være mye synlig, slik at hun ofte møter kundene der de kommer inn døren.

– Det er utrolig hvor godt jeg kjenner mange av kundene. Noen har vært med hele tiden siden oppstarten. Kunde nummer fire for eksempel, hun har vært med hele tiden, sier hun og forteller om mange gode samtaler.

Det dummeste og det smarteste

– I løpet av de 12 årene, hva er det dummeste du har funnet på av nye ting?

– Jo, det var helt i starten. Vi skulle ha kunstskole her i tillegg til trening, med tegnekurs og sånn. Jeg har jo kunstnerbakgrunn.

– Det var ikke så vellykket?

– Nei, det ble bare rot! slår hun fast. Med et realt smil.

– Hva er det lureste du har funnet på i disse årene?

– Det må være samarbeidet med Mudo og med fysioterapeutene. Det fungerer veldig bra. Fysioterapeutene er også utdannet personlige trenere, sier Ingeborg.

– Også var det lurt å legge om prissystemet for noen år siden, å droppe bindingstid – og gi kundene bedre pris når de har vært medlemmer en stund, sier hun.

Snart alene i Aslakveien

Dette gjorde hun for å svare på trøkket fra de stadig flere konkurrende sentrene i området. Og apropos konkurrenter, når Fitness Express om få måneder må stenge dørene fordi Aslakveien 20-28 skal rives for å gi plass til Røakollen, nærmere 400 leiligheter, er Basic igjen det eneste treningssenteret i Aslakveien.

Ingeborg er spent på hvordan det vil innvirke på kundemassen hos henne. Hun sier at hun vurderer å tilby medlemmene derfra den laveste prisen, den som er forbeholdt Basic-kundene med best ansiennitet.

Hekta på trening

Det er mange avgjørelser som skal tas når man har ansvaret for absolutt alt ved et treningssente. Når Ingeborg ikke sitter ved pc’en og legger strategier eller betaler regninger – eller står smilende og tar imot kundene i døren – finner man henne i gruppetreningssalen, som instruktør. Det er sånn hun selv holder seg i usedvanlig god form.

– Hvor mange timer har du nå i løpet av en uke?

– Nå har jeg åtte, men jeg har vært oppe i 12, sier hun og legger til et smil igjen. Nå snakker vi om det hun liker aller, aller best ved hele treningssenteret sitt, nemlig trening!

– Enkelte fredager er jeg så sliten at jeg er fullstendig tom, sier hun og snakker om det som om det skulle være en fantastisk ting.

– Ja, for da er jeg kjempelykkelig! Da kan jeg sitte i sofaen og bare lukte på et glass rødvin og sovne, sier Ingeborg, som avslører at hun har en svakhet i matveien.

– Innerst inne er jeg akkurat som alle andre, jeg har ofte aller mest lyst til å sitte i sofaen og spise sjokolade...

– Hender det? At du sitter i sofaen og spiser sjokolade?

– Jada. Så ofte jeg kan! sier hun. Naturligvis med et bredt smil.

Lys fremtid

– Hva med fremtiden til ditt kjære treningssenter? Det er vel ikke noen riveplaner her i Aslakveien 14 også?

– Nei, her er det ingen planer om å rive. Vi har stadig lange leiekontrakter her, sier Ingeborg, som naturligvis ser frem til enda flere potensielle treningskunder når Røakollen står ferdig utbygd om noen år.

– Har du noen gang drømt om å utvide? Lage en kjede av Basic-konseptet?

– Ja, jeg hadde litt planer om å utvide, men det ble med tanken. Det er fint å være liten også, sier Ingeborg Aurdal. Og smiler.


Flere saker på Akersposten.no:

De tøffeste av de tøffe i og rundt Bogstadvannet

Vurderer å bygge ut rundt alle stasjoner på T-banenHovseterhjemmet med takterrasse og champagneutsikt

Vil bygge 8 etasjers blokker i "vernet" område på Abbediengen

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!