Kjenner du til Aker Topphåndball, et av Norges beste håndballag i Norge på kvinnesiden? Veldig mange sier nok nei til det, selv mange Ullern-folk. Jeg møter stadig på engasjerte og relativt sportsinteresserte mennesker i Ullern og Vestre Aker som ikke helt klarer å plassere Aker-laget, verken geografisk eller sportslig.

Håndball har en helt unik posisjon i norske, idrettsinteresserte hjerter. Særlig kvinnehåndball har vært helt der fremme i folks bevissthet helt siden det berømte bronselaget vant alles hjerter med sitt store spill og sine brede smil tilbake i 1986. Landslaget har vært medaljegrossister i alle år siden den gangen, og flere klubblag har i perioder fulgt opp. Her kan nevnes Bekkelaget, Larvik og Vipers som utmerkede eksempler.

I Oslo vest var det lenge Njård som tok vare på håndballtradisjonene, med et kvinnelag som nådde nesten opp, men bare nesten. Det var først da det kom i gang et samarbeid mellom Njård og Ullern i 2016, det ble virkelig fart på sakene. «Njård og Ullern satser mot toppen», kunne Akersposten fortelle. Og sportslig ble det ganske raskt en suksess. Etter et par år var opprykket til eliteserien klart, og der har de vært siden. Til tross for svært begrensede ressurser.

Jeg antar at grunnen til at de i 2016 valgte å unngå både Njård og Ullern i lagnavnet, var at ingen av klubbene skulle «overkjøre» den andre. Navnet ble Aker Topphåndball, og de valgte da altså å bygge opp et ukjent navn fra bunnen av.

All erfaring viser at slik merkevarebygging tar lang tid, og som i overkant sportsinteressert merker jeg ofte at folk jeg møter, også folk som liker å tro at de har greie på sport, ikke egentlig vet at vi på Ullern har et hardtsatsende håndballag som kjemper på det øverste nivået, og som i tillegg har et juniorlag som gjør det veldig skarpt.

Det varmer hjertet å lese at Aker klarte å samle hele 1300 mennesker til «hjemmekamp» sist søndag, mot verdensstjernene Vipers fra Kristiansand. Det må ligge en helt ellevill innsats bak å mobilisere så mye folk til kamp. Antakelig kom mange av disse for å se ferske europamestere og andre stjernespillere i motstanderlaget. Men likevel, det er imponerende.

Aker THs sportslige suksess har kommet til tross for at laget nesten ikke har treningstid i den nye, flotte flerbrukshallen på Ullernbanen. Akersposten har snakket med både sportssjef og trener, som river seg i håret i fortvilelse over at de, som topphåndballag, ikke en gang er dronninger på hjemmebane.

At hallen, som ble bygd av Oslo kommune etter at Aker var etablert som topphåndballag, ble bygd akkurat litt for liten for eliteseriespill i håndball, er jo intet mindre enn en skandale. Det var vel et spørsmål om økonomi, vil jeg tro, for noen meter ekstra plass kunne man vel brukt? Det er vel et stykke til nærmeste nabo uansett?

Nå er hallkapasitet for eliteseriehåndball helt elendig i hele byen, og det hjelper jo ikke akkurat. De siste årene har Aker reist rundt i Oslo omegn for å spille sine såkalte hjemmekamper. Spillere og hjemmefans må i forkant av hver kamp sjekke hvor de skal reise. Er det til Bygdøy? Til Oppsal? Eller må vi ut av byen, kommunen, ja faktisk fylket, til Bekkestua og Nadderud? Denne situasjonen er naturligvis ikke ideell når et ungt lag skal bygge seg opp i folks bevissthet. De skulle naturligvis både fått trent og spilt hjemmekampene sine på Ullernbanen, i sin egen Ullernhall. Men den ble altså, bevisst, bygd litt for liten til at den kan godkjennes for spill i eliteserien.

Tenk dere følgende: En middels stor bygd et annet sted i landet har klart å få håndballaget sitt helt opp i eliteserien. Det skal bygges en flerbrukshall, med plass til håndball. Det er plass til å bygge en hall med de mål som skal til. «Nei, vi bygger den litt billigere og mindre, slik at laget vårt og tilskuerne må reise til nabobygda for å trene og spille kampene sine,» sier politikerne.

Nei, det sier de ikke! De bygger! Basta bom.

Det gjorde de ikke på Ullern. De bygde en flott flerbrukshall, også med plass til håndballbane. Men ikke stor nok til at det for eksempel er plass til særlig med publikum. Det er nesten komisk. Men bare nesten. Det er ingen i Ullern IF som ler av dette. Det opplever at det er et skikkelig slit, et kostbart slit. Når Aker TH legger budsjettet for sesongen, må de sette av flere hundre tusener for å leie seg inn i andre haller. Og når de er så heldige å få leie Oppsal Arena, får de ikke en gang inntektene fra kiosksalget.

Jeg er mektig imponert det de har fått til i Aker Topphåndball de siste årene. Og for deg som stadig er litt forvirret, vi snakker altså om topphåndballsatsingen for kvinner i Ullern Idrettsforening. Det er forresten synd at laget heter Aker Topphåndball. Det er et navn som er altfor diffust og lite konkret. Mitt forslag er at laget endrer navn så fort som mulig for å få en bedre og tydeligere standing i lokalmiljøet: Enten til Aker Ullern TH eller til Ullern TH.

Lykke til i neste runde, «hjemme» mot Tertnes i Oppsal Arena. Vi heier på dere!