RØA: Sammen med kona Tone Nordeng Johansen, har han drevet Nordeng-butikken, som i en lang periode var delt i flere butikker på Røa. De begynte begge to tidlig på 70-tallet i butikken som Tones far, Helge, hadde bygget opp siden den spede starten i 1946.

Startet i tømmerhytte

Eller sped og sped… Da Helge Nordeng, som var sønn av en skredder, åpnet Nordeng Ekvipering i en tømmerhytte i Vækerøveien, hadde han raskt hele fem skreddere i aksjon. Behovet for omsøm var stort etter krigen, da tilgang på nye klær og nye stoffer var dårlig.


Etter hvert utviklet virksomheten seg, også med nye klær. Butikken flyttet inn i splitter nye lokaler i det gule bygget på hjørnet i det som den gang het Austliveien/Vækerøveien i 1957.

Helge Nordeng gikk bort i 1986, og da sto Nordeng-butikken ved et veiskille. Det var da datteren og svigersønnen, Tone og Jarle, valgte å drive videre.

Det velkjente gule bygget, som skal rives neste år når Røa torg skal bygges om, gikk gjennom flere endringer i løpet av årene Nordeng-butikken holdt til der. Faktisk var det leiligheter i en del av førsteetasjen i mange år, før disse også ble gjort om for å få plass til mer butikk.

LES OGSÅ: Røa Bok og Lekers skjebne er bestemt

Og det var nettopp i denne perioden Nordeng hadde sin glansperiode. Da var alt samlet i førsteetasje og underetasje, med klær oppe og utstyrsavdeling med blant annet garn og sengetøy nede.

Klær til damer, herrer og barn var samlet på ett plan, og på 80- og 90-tallet minnes Jarle Johansen gode tider med kunder i fleng og en butikk full av varer. I mange år var Nordeng Mote helt i norgestoppen når det gjaldt omsetning pr kvadratmeter.

– Frem til rundt 2000 hadde vi en hyggelig og positiv utvikling, sier Johansen. Så begynte kurven å flate ut.

Vippen kom

I 2007 valgte man likevel å utvide, da de nye lokalene sto ferdig på tomten der søsknene Nordeng i sin tid bodde med sine familier i hver sin villa. Da den eldste av søsknene, Emilie, gikk bort i en alder av 98, var en generasjon borte, og det var tid for å bygge og modernisere.

Fra 2007 var Nordeng altså delt i to lokaler, og det er ikke vanskelig å ane på Jarle Johansen at avgjørelsen om å utvide og dele kanskje ikke ble en like stor suksess som ønsket. Det gikk ikke mange årene før de begynte å innse at tiden var i ferd med å løpe fra konseptet kvalitetsklesbutikk i uavhengig butikk på Røa.

– Vippen kom vel i 2010-11. Da begynte vi å se hvilken vei det gikk, og i 2014 valgte vi å flytte ut av de gamle lokalene i det gule bygget, sier Johansen. Da ble igjen Nordeng samlet, men med noe reduksjon i utvalget. Blant annet forsvant barneklærne.

– Vi skjønte allerede da at vi på et tidspunkt kom til å måtte foreta en avvikling av butikken, sier Johansen.

Og nå er altså tidspunktet satt. Eller i hvert fall nesten. Johansen er klar på at årets 70-årsjubileum blir det siste jubileet. Han sier at butikken antakelig vil stenge dørene i slutten av november i år.

Hva vil de savne?

– Du og kona har vært her siden tidlig på 70-tallet. Er det vemodig å se slutten på butikken?

– Nei, svarer han.. – Jeg har ikke tenkt på det som vemodig i det hele tatt.

– Du kommer ikke til å savne å stå i butikk?

– Nei! svarer han enda mer bestemt og minner om at han de siste årene selv har vært mindre i butikken og mer på kontoret. Der har han blant annet jobbet med planene om å modernisere området rundt Røa torg for Røa Centrum AS.

– Eller jo, jeg kommer til å savne mange av kundene, sier han når han tenker seg om litt.

Mindre lojalitet

Johansen har naturligvis tenkt litt på hva som gjør at Nordeng traff markedet så godt i flere tiår, men nå har mistet mye av grepet om kundene.

– Kundegrunnlaget på Røa har vært her hele tiden, men konkurransen har vokst, og handelslekkasjen øker. Lojaliteten til de lokale butikkene har blitt mindre med årene, sier Johansen. Han sier at han og kona er stolte over å ha fått være med på denne fine reisen. Han er også fornøyd med at butikken avslutter med stil, med en kontrollert avvikling.

– Vi skal drive en god butikk helt til vi stenger, sier Johansen, som minner om at sommersalget er i gang, og han lover at butikken skal levere også i de siste månedene. Han lover også at opphørssalget ikke vil starte før langt utpå høsten.

Blir til bok og leker

Som Akersposten.no allerede har skrevet om, er det bestemt at Røa Bok og Leker skal inn i lokalene til Nordeng, og de overtar i februar 2017.

– Det er veldig hyggelig at det er Røa Bok og Leker som skal inn her, sier Johansen, som nå ser frem til å jobbe videre i daglig leder-stillingen i Røa Centrum AS, som står bak utbyggingen som kommer på og rundt Røa torg.

Men først og fremst ser han frem til å ha lørdagsfri. Det har det ikke blitt mye av i alle disse årene hos Nordeng.

– Kanskje blir det mulighet til å bruke hytta mer, og få reist litt, sier han.


Les også:

Røa Bok og Lekers skjebne er bestemt


Går for det største alternativet i Aslakveien

Orkla får bygge 16 etasjer på Skøyen

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!