BOGSTAD/HOLMEN/SLEMDAL: Siste helgen i oktober klarte Espen Kofstad akkurat det han hadde som mål, å sikre seg plassen blant de 117 beste på årets DP World tour (tidligere kalt Europatouren). Spillet i turneringen, som ble arrangert i Portugal, gikk opp og ned gjennom de fire dagene, men storspill både fredag (runde 2) og søndag (runde 4) gjorde at han klarte det med god margin til slutt. Med en 43. plass til slutt i turneringen og 113. plass på "order of merit" for 2022 nådde han målet.

– Jeg hadde det helt dritt. Ikke bare i den turneringen, men de siste fem turneringene jeg har spilt i høst, sier han åpenhjertig når vi møter ham på hjemmebane, i klubbhuset på Oslo Golfklubb på Bogstad.

Espen er vokst opp på Slemdal, faktisk bare noen meter unna Slemdal Sport, forteller han. Skolegangen gjorde han unna på Vinderen, Midtstuen og Persbråten, før det ble golfsatsing på fulltid. De siste årene har han bodd på Røa og på Holmen.

Skader og opp- og nedturer

Golfsatsingen startet for alvor som ung junior i Oslo Golfklubb på Bogstad. Så fulgte en del år hvor han representerte Losby, men i 2016 var han tilbake på Bogstad.

35-åringen var allerede som junior- og amatørspiller sett på som et av talentene som kunne nå langt. Og resultatene kom. Stadige skadeproblemer satte imidlertid ofte en stopper for både fremgang og gode resultater over tid.

– Det var både rygg og nakke? Og et håndledd som skapte trøbbel?

– Ja, det var mye. I slutten av 2016 opererte jeg håndleddet og måtte ta en lang pause.

Men Espen hadde allerede vist både seg selv og omverdenen at han hadde spillet inne til å hevde seg. Som 25-åring spilte han for eksempel på Europatouren.

– Jeg husker den sesongen bare som et vanvittig jag for å klare kortet igjen, sier Espen.

Flere skadeutsatte år senere, i 2019, var han igjen klar for å spille mot de beste på ET.

– Da hadde jeg nesten ikke spilt noe golf på grunn av skadene, men jeg orket ikke å sitte lenger på sidelinjen. Jeg kom meg inn på touren etter nesten to år uten trening, sier han.

– Og det gikk jo ganske dårlig. Jeg slo kort og dårlig og klarte aldri å trene etter rundene. Kroppen sa stopp.

Espen Kofstad viser et godt wedge-slag på Golfland på Bogstad.

Forvandling

I skarp kontrast står årets sesong. Espen kan se tilbake på et hektisk 2022. Kroppen har spilt på lag, og han har spilt hele 28 turneringer og klart cutten, altså kommet seg videre til helgespillet, som igjen gir lønn og rankingpoeng, i nærmere 20 av disse. Som best har han en 9. plass fra Irish Open i juli, som ble etterfulgt av flere topp-20-resultater. Det førte både til både viktige rankingpoeng og sårt tiltrengte penger i en slunken kasse.

En gjesteopptreden på PGA-tour i USA fikk han også mulighet til, der han fikk med seg to turneringer med hederlige plasseringer som resultat.

En ny hverdag

– Så nå er kroppen tipp-topp?

– Nå er jeg ferdig med skadene. Nå er jeg gjennomsterk, sier han bestemt.

– Hvordan har du klart det?

– Jeg har gjort mye riktig de siste årene, etter at jeg fant ut hvordan jeg skulle få smertene til å slippe. Jeg bruker mye tid på vedlikehold av kroppen nå. Det holder jeg på med hver dag. Jeg gjør de riktige tingene, sier han.

– Og da kommer spillet også?

– Ja, nå slår jeg langt. Ordentlig langt! smiler han.

Følelsen av at ting glipper

Etter den gode perioden i juli og august var det mange som trodde at Espen allerede hadde sikret seg et nytt år på DP-tour i 2023. Han lå inne blant de 80 beste på Order of merit, og spillet satt.

– Jeg ble fortalt av mange at nå var jeg safe. Men det var stadig mange poeng på spill. Samtidig begynte mange bak meg på listen å spille veldig bra, sier han.

Fra å tro at kortet var i boks, begynte usikkerheten å melde seg tidlig i høst.

– Følelsen av det glipper er ikke så kul. Men jeg spilte samtidig ikke så dårlig. Jeg klarte vel fire cutter på rad. Men det var flere bak meg som fikk til toppresultater og gikk forbi.

Det endte altså med at Espen måtte spille godt i den aller siste turneringen sist helg for å være sikker. Det ble avslutningen på en høst som var preget av mange vonde følelser.

– Jeg hadde det helt dritt i mange uker, sier Espen, om perioden hvor han så at arbeidsplassen hans likevel kunne ryke for neste år.

Pause og planlegging

Når vi møter ham for en avslappet prat på treningssenteret Golfland i underetasjen på Oslo GKs klubbhus, kan han se fremover. Han har sikret seg gode spillerettigheter på DP World Tour for 2023 og kan velge og vrake i prestisjetunge turneringer.

Han kunne allerede ha vært i gang med turneringer i Sør-Afrika, for den nye sesongen er allerede i gang. Men Espen har valgt å ta noen ukers pause.

– Nå er det så mange turneringer å velge mellom. Jeg kan ikke spille alle. Nå er det turneringer både i Sør-Afrika og Australia. Og det er jo sånn at man føler litt at hvis man ikke spiller, henger man ikke med. Men samtidig har jeg spilt 28 turneringer i år og reist i sikkert 35 uker. Man må slappe av litt på et eller annet tidspunkt. Og det er nå, sier han.

– Du har reist rundt i verden uke ut og uke inn siden du var tenåring. Du trives på hoteller?

– Jeg syns faktisk ikke det er så gærnt. Det er selvfølgelig ikke like spennende nå som da jeg ble proff. Nå har jeg holdt på med dette i mange år. Jeg merker at det er hyggelig å være hjemme nå.

– Og da gjør du… hva?

– Jeg spiller jo golf da! svarer han fort og smiler.

– Men jeg tar det også rolig sammen med kjæresten min og kuler’n litt. Så er det raskt tilbake på jobb. Jeg tar kanskje to uker fri, sier Espen. Og fortsetter:

– Samtidig føler jeg jo også at hvis jeg skal bli bedre, kan jeg ikke ta mye fri. Det er det vanskeligste som golfspiller. Man må legge opp livet og treningen som en toppspiller, selv før man er blitt det. Det betyr også at man må tørre å legge opp sesongen slik at man kan få hodet litt vekk fra golfen innimellom.

Vinne hadde vært greit

Som golfspiller kan man ha en lang karriere i toppen. Hadde Espen vært fotballspiller, hadde han antakelig trappet ned omtrent nå, midt i 30-årene. Men som golfspiller er det nå han er på høyden, og han kan ha mange gode og innbringende år igjen.

– Hva er planen din på DP Touren fremover?

– Det handler om å bli komfortabel på et nytt nivå. Da jeg spilte på ET i 2103, var det bare et jag for å klare kortet.

– Jeg har i hvert fall en treårsplan der jeg har mål om å vinne. Det handler om å bli komfortabel på et nytt nivå, slik at det ikke bare blir et jag for å klare kortet igjen.

– Statistikkene viser at du hevder deg relativt godt i alle spillets faser. Hva kan du bli bedre på?

– Ja, det stemmer at jeg er ganske god på alt. Men jeg kan, og skal, bli bedre fra tee. Det er der jeg har mest å hente. De dagene jeg er god fra tee, blir det gode runder.

Beste treningsanlegget

– Og når du er hjemom, har du nå fått gode, innendørs treningsmuligheter på din egen hjemmebane her på Bogstad. Det er ikke dumt?

– Nei, klubbhuset har jo fått en skikkelig oppgradering. Det er helt konge. Her inne finner man det beste utstyret som fins til innendørs golftrening. Det er her jeg trener når jeg hjemme i vintersesongen. Det er nytt og fresht og med topp teknologi. Vi har jo ikke akkurat kort vintersesong her hjemme, så dette er veldig viktig, sier han.

– Så du kjenner igjen slagene dine på simulatorene her?

– Ja, ja, lengdene er som de skal være, og jeg trener for eksempel veldig mye på wedger her, sier han.

Bare det er litt penger på brukskontoen

Espen Kofstad er en stayer. Han har vært proff allerede i 12 år, men er bestemt på at han fremdeles har de beste årene foran seg.

– Hva med økonomien oppi det hele? Tøffe år med lite inntekt. Hva koster det for deg å satse på en sesong på DP Tour, med reising, opphold og trening?

– Det koster minst én million. Og man starter jo alltid sesongen på null, altså én million i minus! Sånn er det å være golfspiller.

– Men du lar det ikke stresse veldig?

– Nei, jeg er mest opptatt av å spille golf og ha det gøy. Bare det er litt penger på brukskontoen, så jeg har penger til mat, er jeg fornøyd. Jeg kommer ikke til å kjøpe meg ny, fet bil bare fordi jeg har spilt inn litt penger nå, avslutter Espen Kofstad.