(Avisa Oslo)

Til slutt valgte også 37-åringen å bryte kontakt med faren, kun uker før han skjøt og drepte ham på Røa 12. april i fjor.

Det forklarte Tor Kjærviks sønn i Romerike og Glåmdal tingrett tirsdag ettermiddag. Her står han tiltalt for å ha drept faren og drapsforsøk på farens samboer Merete Bertheussen.

I sin forklaring fortalte 37-åringen at han i 2016 mistet jobben han hadde hatt i ti år. Året etter valgte han også å bryte med familien og kjæresten.

– Grunnen til at jeg gjorde dette var at følte meg overvåket, sa han i retten.

– Så ting som ikke var ekte

Han holdt kontakten med faren, før han altså brøt også med ham. I samme periode begynte han å slite med psyken, forklarte han.

– Det var to episoder der jeg så ting som ikke var ekte. Speilbildet mitt snakket til meg.

Han pakket også mobiltelefonen inn i sølvpapir og gjemte den i kjelleren, i frykt for avlytting, fortalte han videre. Til de sakkyndige har han forklart at han mente at faren «tok over» tankene hans.

Mens han satt i varetekt i Oslo fengsel, dekket han til TV-en fordi han trodde at det var overvåkingskameraer i den. Han gikk også med ørepropper for «å dempe lyder», fortalte han.

Om selve drapshandlingen 12. april i fjor, forklarte 37-åringen at han ringte faren og ville snakke om det han oppfattet som en konflikt mellom dem.

Han kjører deretter inn til Oslo og går inn i farens bolig på Røa – ikledd munnbind og engangshansker. Han ber farens samboer om å få snakke med ham alene.

– Hun går inn på kjøkkenet. Det tar ikke så lang tid før jeg trekker fram pistolen og sikter på ham.

37-åringen bekreftet videre forklaringen Bertheussen ga i retten tirsdag formiddag, at faren skrek og var fortvilet.

– Det husker jeg, kommenterte han.

Skjøt faren igjen

Etter først å ha skutt faren én gang, forsøker han å skyte Bertheussen idet hun løp ut av boligen. Han forsøker å treffe henne i hodet, men bommer.

Deretter går han tilbake i stua skyter Kjærvik igjen i hodet.

Deretter forlater 37-åringen boligen og ringer politiet. Han avtaler å møte dem ved Njårdhallen på Makrellbekken, om lag ti minutters kjøring fra åstedet.

«Jeg har nettopp gjort noe ulovlig. Jeg har skutt og drept faren min. Jeg befinner meg nå på Røa. Jeg har lagt fra meg pistolen min», sa 37-åringen i samtalen med politiet, som også ble spilt av i retten.

På spørsmål fra aktor Sturla Henriksbø, avviste han at han dro på besøk til faren med den hensikt at han skulle drepe han.

– Jeg ville prate, sa tiltalte.

– Når du trykker på avtrekkeren, er det et bevisst valg eller noe som skjer uten at du tenker over det, spurte Henriksbø.

– Det er et godt spørsmål. Jeg har tenkt mye på det selv, svarte 37-åringen.

4600 følgere på YouTube

I 2017 opprettet tiltalte en YouTube-kanal som i dag har 4600 abonnenter. I flere videoer snakker 37-åringen om familiære forhold og det han oppfatter som familiekonflikter.

Påtalemyndigheten vil spille av flere av disse videoen i rettssaken.

Som Avisa Oslo omtalte i forrige uke, er det uklart om 37-åringen kan straffes. I tiltalen har statsadvokat Sturla Henriksbø tatt forbehold om påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern. Bakgrunnen er at sakkyndige har konkludert med at 37-åringen er paranoid schizofren og dermed strafferettslig utilregnelig.

Samtidig har påtalemyndigheten vært åpne om at de også kan ende med påstand om straff. Statsadvokaten ville i utgangspunktet ta ut tiltale med utgangspunkt i at 37-åringen var tilregnelig, riktignok under tvil, men Riksadvokaten var uenig.

I tillegg til drap og drapsforsøk er 37-åringen tiltalt for å ha angrepet en medinnsatt i Oslo fengsel. I retten forklarte han at han trodde at vedkommende skulle forgifte ham.

– Jeg løp etter ham med en smørkniv, sa tiltalte.

– Hvordan endte det, spurte aktor Henriksbø.

– Det endte med meg på sikkerhetscelle, svarte 37-åringen.

Kort tid etter hendelsen i fengselet ble tiltalte overført til psykiatrisk avdeling på Blakstad sykehus i Asker, der han ennå er innlagt.

Rettssaken mot ham avsluttes med prosedyrer i neste uke.