SØRKEDALEN: De var en gjeng på seks-syv unge skiløpere som la treningsturen sin innover i Sørkedalen, da de kom i klammeri med et par som skulle passere dem i bil.

– De skal ha kjørt opp på siden av dem og prøvd å oppdra dem mens de kjørte ved siden av dem, sier leder i Heming Langrenn, Eivind Tonna. Han var selv ikke til stede.

Så skjedde det som Tonna ser på som svært farlig.

– De kjørte inn foran og bråbremset, forteller han. – Tuting og en langfinger er én ting, men dette er noe helt annet. Å bruke bilen sin til å oppdra andre, skaper farlige situasjoner.

For én av jentene gikk det ikke så bra. Hun havnet i asfalten, og resultatet var skrubbsår.

Viktig treningsarena

Akersposten har fått tilgang til en kort videosnutt, der noen av jentene påpeker at det er farlig å bråbremse foran rulleskiløpere, da disse ikke har bremser på rulleskiene.

– Skiløperne ble så tvunget til å svinge ut i veien for å komme unna bilen som bremset. Det kunne vært enda farligere om det hadde kommet biler imot, sier Tonna.

Langrennslederen forteller at de i mange år har brukt Sørkedalsveien som treningsarena, men at det er blitt mindre av det etter at det ble lagt bedre til rette for rulleskitrening på Holmenkollen.

– Der er det en rulleskiløype, men den er for verdenscupløpere. Det er knallhardt å trene der. Derfor må vi noen ganger bruke Sørkedalen, sier han.

– Hva gjør dere for at de unge skiløperne skal takle trafikken langs landeveien best mulig?

– Vi fokuserer på at vi skal oppføre oss. Særlig som en vestkantklubb vet vi at vi blir vurdert med argusøyne. Dette jobber vi med hele tiden. Trenerne våre er opptatt av at vi skal vise folkeskikk, sier han.

– Samtidig er det slik at vi må ta vare på egen sikkerhet. Går vi slik at bilistene tenker at de slipper å bremse opp, går det bare utover løperne. Hvis vi går helt ute i løvetannen, ender det med at vi får et speil i hoften. Vi går heller en halvmeter lenger ut, slik at bilistene må ta hensyn. Og så må vi sørge for at de får plass når de skal kjøre rolig forbi, sier han.

16-åring: Skremt

16-åringen som havnet i asfalten, forteller til Akersposten at det var en skremmende opplevelse.

– Vi hørte at de tutet. Plutselig kommer bilen opp på siden. Den kjører midt i veien, og de roper at vi ikke har noe der å gjøre. Så gasser de på og kommer seg foran oss. Plutselig bråbremser han. To av oss kom oss forbi, men jeg klarte ikke å komme meg rundt bilen. Jeg hadde ikke noe annet valg enn å legge meg ned på bakken, sier hun til Akersposten.

– Jeg fikk jo litt sjokk, for plutselig lå jeg bare der. Jeg visste samtidig at jeg lå midt i veien, og at det kunne komme flere biler. Så jeg måtte vekk og kom meg ut i grøfta.

Heming-løperen sier at hun er vant til å trene langs Sørkedalsveien, men at hun aldri har opplevd noe slik før.

– Jeg har fått noen tut, og så kjører folk rolig forbi.

Er du skremt fra å trene mer i Sørkedalen?

– Det går vel bra, men det frister jo ikke så mye å gå der nå. Jeg blir litt skremt. Vi på rulleski har jo ikke bremser, påpeker hun.

Krever tryggere forhold

Eivind Tonna mener at denne og flere andre skremmende hendelser med myke trafikanter i Sørkedalen de siste årene viser at det er stort behov for en utvidet veiskulder. Det har i mange år vært vurdert å utvide veiskulderen med 1,5 meter på hver side, men et flertall i bystyret har skrinlagt planene.

– Jeg er opptatt av tryggheten til ungdommene, og jeg ser frustrasjonen til dem som må kjøre slalåm i bil mellom myke trafikanter. Nå må det anlegges utvidet veiskulder, sier han.

– Uansett er det ikke greit å bruke bilen som våpen, sier Tonna, som opplyser at de nå har gått til politianmeldelse av bilisten.

– Leit å høre

– Dette er forferdelig leit å høre, sier leder i Sørkedalens Vel, Bente Landmark. Hun har i mange år jobbet for bedre sikkerhet for myke trafikanter i Sørkedalen – og hun forteller at hun har både rulleskiløpere og syklister i familien. En av disse er skiskytteren Ingrid Landmark Tandrevold.

Hun blir ikke overrasket over at det igjen har vært en konfrontasjon mellom harde og myke trafikanter langs traseen som er så populær blant syklister og rulleskiløpere.

– Vi har opplevd dette selv også, sier hun og forteller at vellet har sendt ut brev til lokale idrettslag og toppidrettsgymnasene. Der gjør de blant annet oppmerksom på prosjekter som er i gang i området og om reglene i Vegtrafikkloven.

– Alle har rett til å være på veien, og vi ønsker alle velkommen til å trene. Men alle må samtidig forholde seg til reglene om å vise aktsomhet, sier hun.

Landmark forteller at hun snakker med mange sørkedøler om temaet.

– Det er mange som er frustrerte, og det er mange som er negative. Men like mange er veldig tålmodige. Det er også en del bilister som ikke tenker på hvordan det er å være syklist eller rulleskiløper langs veien, sier hun.

Selv om planene om utvidet veiskulder er skrinlagt, har Landmark tro på at det kan komme tiltak som kan gjøre situasjonen bedre for alle parter.

Punktvis utvidelse av veien er blant tiltakene som er foreslått. Det samme er utbedring av turveinettet, noe som kan bedre fremkommeligheten for for eksempel familier på sykkeltur.