(Avisa Oslo)

Demonstrantene er nå fjernet, melder Vegtrafikksentalen klokka 08.25.

Operasjonsleder Svein Christian Lie bekrefter at demonstrantene er fjernet, og at det gikk fredelig for seg.

– Tre personer er innbrakt av politiet til arrest nå. Vi har en jurist som ser på saken, og vurderer om det blir en reaksjon fra politiet. Det er to ting som gjelder her, og det er hindring av offentlig ferdsel, og å ikke etterkomme pålegg fra politiet.

Hindret trafikken

På E18s avkjøringsvei til Bygdøylokket i retning Oslo har demonstranter satt seg i veibanen, og hindrer trafikken.

Det melder Vegtrafikksentralen øst.

– Vi er på vei med flere ressurser, sier operasjonsleder Svein Christian Lie til Avisa Oslo like over klokken 08.00.

Kl. 08.10 er politiet på plass.

Han forteller videre at demonstrantene hindrer offentlig ferdsel.

– De vil få pålegg om å fjerne seg, eller så vil de bli fjernet.

– Hva skjer om de blir fjernet med makt?

– Det er uklart per nå, men det er klart at å ikke etterkomme pålegg fra politiet gir muligheter for reaksjon fra politiet.

Kan få konsekvenser

Politiet publiserte i går, mandag 20. juni, et innlegg på Facebook om at de er kjent med at «STOL (Stopp oljeletinga) har til hensikt å gjennomføre aksjoner i Stor-Oslo i uke 25»:

«Eventuelle aksjoner kan medføre utfordringer i trafikken. Det har blitt gjennomført aksjoner i Trondheim den siste tiden hvor aksjonister har satt seg ned i kjørebanen, blant annet i morgenrushet. Skjer dette, vil de bli fjernet av politiet. Hvis aksjonister tyr til ulovligheter kan politiet slå ned på det. Demonstranter som nekter å fjerne seg på politiets anmodning kan bli pågrepet eller innbrakt av politiet. Det kan blant annet få konsekvenser for utlendinger og studenter i Norge som aksjonerer, i verste fall i form av utvisning.»

Derfor demonstrerer de

I en pressemelding fra Stopp Oljeletinga skriver de tirsdag morgen følgende:

«Støttespillere av Stopp Oljeletinga-kampanjen blokkerer motorvei i Oslo Tirsdag 08:00. I løpet av de siste to ukene har støttespillere av Stopp Oljeletinga-kampanjens to krav blokkert motorveier i Trondheim. Denne uka kommer blokadene til Oslo.»

Aksjonistene krever at den norske regjeringa erklærer umiddelbar stans i all videre leting etter olje og gass på norsk sokkel, og at regjeringa legger ned en konkret plan for rettferdig omstilling for dagens oljearbeidere.