RØA: – Jeg skulle ønske at vi ikke var unike, fordi jeg skulle ønske at vi var et av veldig mange andre lag, men når vi er unike, så må vi spille på det, at vi er noe spesielt. Vi liker jo å kalle oss selv for CP-landslaget, men det jo er oss, sier Lars-Erik Samuelsen.
Internasjonalt er CP-fotball stort og i Danmark er det flere slike lag, og har de siste årene lykkes med å skape et miljø for CP-fotball med en rekke lag. Men her hjemme er det lite.
– Det er jo en del nasjoner som har kommet litt lenger enn oss. Sånn er det i ganske mange ting, at i Norge er vi gode på noe, og så er det andre ting andre nasjoner er bedre enn oss på. CP-fotball er en av de tingene hvor andre nasjoner er litt lenger fremme, sier Samuelsen.
Så for Røas del betyr det at de må utenlands, og i mai var de i Dublin, og i august neste år går turen til Danmark.
– Vi møtte lag fra Danmark, Irland og England, og det var en helt ekstremt kul opplevelse for meg, foreldre, og ikke minst for spillerne. Vi fikk spille seks kamper mot andre CP-lag, og det var en veldig godt planlagt turnering hvor det var bankett på kvelden hvor det var duker med inngravert Røa-logo. Det var et skikkelig bra opplegg, forteller Samuelsen.
Stort gap
Røa-laget består av barn og unge i alderen åtte til seksten år, og det er relativt stort spenn i bevegelse og funksjon da det er ulike grader av CP.
– Vi prøver å tilpasse så godt som mulig for alle sammen. Det er et lag som har vært sammen i cirka fem år, og jeg har trent dem i fire, sier Samuelsen.
– Hvordan legger dere opp fotballtreninger?
– Man tar utgangspunkt i et tema man har lyst til å lære og jobbe med på hver trening, men i utgangspunktet inneholder de mye spill fordi vi møtes én gang i uka, og spillerne våre holder på med fotball fordi de har lyst til å spille fotball. Men vi velger et tema, som for eksempel angrepsspill, hvordan vi skal spille sammen når vi har ballen, og i spillet gir vi tilbakemelding til spillerne på hva de kan gjøre i sin rolle basert på hvilke muligheter de har til å få til ting, forklarer Samuelsen.
Han forteller videre at det arrangeres Tine fotballskole to ganger i året.
– De siste tre årene har vi gjennomført en egen CP-gruppe på Tine fotballskole. Da er det en helt normal Tine fotballskole mandag til fredag med tre økter om dagen, Litago og andre Tine-produkter halvveis, og generelt masse moro, sier han.
Spiller for to lag
En av de som spiller på CP-laget er Bendik O. Ultnes (15) fra Ullern. Han har det som kalles lett grad av diagnosen, og hospiterer på Røas G07-lag for funksjonsfriske ved siden av CP-laget.
– Jeg kjenner på at det er veldig gøy å spille på et annet nivå, og så kjenner jeg på en annen utfordring enn bare på CP-laget. Sånn får jeg en annen utfordring fotballmessig, og da har jeg noe å strekke meg etter på de treningene, sier Bendik.
– Hva er den største utfordringen?
– Jeg merker at jeg må løpe enda mer og at jeg må jobbe enda mer for å få ballen. Jeg har veldig lite CP, så her klarer jeg å ta ballen, løpe til mål og score, men der må jeg være veldig kjapp. Jeg merker at jeg må jobbe mye mer i beina, sier Bendik, og legger til:
– Jeg kjenner på at man kanskje må trene litt mer på det dårlige beinet, kanskje få litt mer følelse på det, og at jeg får øvelser jeg kan trene i fritiden sånn at jeg kan bli bedre. Så kan jeg kanskje skyte med høyre, gi pasninger med høyre, og ikke bare gjøre alt med venstre, forteller 15-åringen.
– Hva er drømmen?
– Fotballmessig her i Røa er det å få et bedre omdømme sånn at vi kan vi kanskje kan lage flere lag her i Norge, slik at vi ikke trenger å dra til Danmark eller Irland, sier Bendik.
Men han innrømmer at det finnes en liten og kanskje litt hårete drøm om å bli fotballproff også.
– Jeg har vel lyst til å prøve meg utenlands, men da må jeg jobbe hardt og jeg må legge ned masse, masse trening. Jeg får vente å se og kanskje om ti år spiller jeg i England, jeg vet ikke, sier Bendik.