KIKUT: Formiddagssolen skinner imot oss over vakre Bjørnsjøen. Kikutstua har skrudd på sjarmen og leverer vårstemning, fuglekvitter og senket puls.

Her har Ane og og Knut Arne Løite tatt i mot gjester sent og tidlig, året rundt, i 25 år. I slutten av juni er det slutt. Barna er blitt voksne, og det passer bra å flytte på seg. Ferden går til Telemark, der de skal overta familiegården til Ane.

Det er Elizabeth Lyseng som har invitert oss inn i skogen, inn til Nordmarkas kanskje aller mest kjente stue og turdestinasjon. Hun ønsker rett og slette å takke de to for et fantastisk samarbeid gjennom de siste 13–14 årene. Elisabeth er yogainstruktør og møtte Ane på Sørkedalen skole. Da arrangerte Elisabeth yogatimer i gymsalen på skolen. Sammen fant de ut at Kikutstua måtte være et egnet sted for yogasamlinger.

– Jeg har arrangert mer enn 40 retreats i løpet av disse årene her på Kikut.

– Retreats?

– Ja, samlinger som går over fire dager. Da bor man her, og man kommer alltid inn hit gående eller med sykkel. Da er det fullt opplegg i fire dager med yoga og meditasjon, sier Elizabeth.

Det er både morgenøkt og ettermiddagsøkt, og tiden ellers kan brukes til turer i terrenget, til padling på Bjørnsjøen, til lesing og avslapping – og til sosialisering rundt bordene.Ane Moe har sett disse samlingene på nært hold, og hun har selv deltatt på en del av aktiviteten.


– Jeg syns yoga er fantastisk. Yoga og et friskt morgenbad i Bjørnsjøen. Da blir man skjerpet. Det er veldig ok å våkne opp om morgenen og bruke kroppen litt, kjenne at man er levende, sier Ane. Hun skryter av Elisabeth, som er blitt en god venninne gjennom disse årene.

– Hun er en veldig dyktig instruktør. Hun prøver å differiensere og er flink til å se an folk.

– Vi har alle ulike kropper. Det er ikke noe poeng å undervise i spagaten om deltakeren ikke har forutsetning for å klare det, skyter Elizabeth inn.

– Hun pusher deg uansett slik at du kommer litt videre, sier hun. – Og når du lærer ting av Elisabeth, kan du praktisere en del av det hjemme for deg selv senere. Slik kan du få kroppen litt i gang. Det føles godt.

Streng start

Elizabeth er opptatt av helheten, og har et tett samarbeid med kokken på Kikutstua når hun arrangerer sine samlinger.

I starten var hun nok litt strengere enn i dag.

– Ja, jeg var kanskje det, innrømmer Elisabeth. – I starten var det veldig ambisiøst, med vegetarmat og kokkekunst. Det ble kanskje i overkant.

– Jeg husker jeg fikk litt kjeft helt i starten fordi det sto kjøttpålegg på bordet, smiler Ane. – Men vi hadde jo andre gjester som skulle ha mat også..

– Jeg er blitt litt mer avslappet etter hvert, sier Elizabeth.

Det er i den innerste stuen hun har fått lov til å ha sin yoga-base. Når været har gjort det mulig, har de flyttet aktiviteten ut på gresset.

– Jeg har vært vant til å praktisere yoga ute i naturen, og i korona-tiden var vi jo bare utendørs. Og så har vi jo morgenbadet. Det er det mange som blir med på.

Elizabeth snakker om noen av sine favoritt-temaer. Det går i dypere avspenning, pusteøvelser, yogisk søvn, yoga nidra, en ledet, dypere avspenning – og mye mer.

25 år i skogen

Ane og Knut Arne bodde på Vettakollen da de søkte på jobben som drivere av Kikutstua.

– Det var litt impulsivt. Og så kom vi inn på intervju. Da skjønte at det ville være veldig mye jobb, men Knut Arne ble veldig motivert!

Det ble de to som fikk det ærefulle oppdraget å drive den legendariske markahytta, og plutselig er det gått 25 år. Yngstesønnen har flyttet ut, og det passer bra å starte et nytt kapittel.

– Hvordan blir det å se at nye folk tar over? Vil du ta turen tilbake?

– Ja! Jeg håper jo å komme tilbake og gå mye på ski! sier Ane – som har ingen planer om å legge seg opp i hva nye drivere finner på.

– Men jeg håper jo at de vil fortsette samarbeidet med Elizabeth, sier hun.

Og det håper Elizabeth selv også.

– Jeg elsker dette konseptet, og jeg håper det kommer inn noen nye her som jeg kan samarbeide med. Beliggenheten er inne er helt unik! sier yogainstruktøren, som til daglig holder til på Sentrum Yoga.

Hun kommer til å savne samarbeidet de har hatt på Kikutstua siden 2008.

– Ja, de har alltid vært så generøse mot oss her. Tusen takk! sier hun.

PS! I disse dager arrangerer Elizabeth Lyseng to yoga-retreats på rappen. Kanskje er det ledige plasser. Les mer her.