OSLO VEST: Akersposten.no møter noen sprudlende jenter om bord i russebussen «On the run» i en veikant i Sponhoggveien på Lilleaker. Vårsolen hilser den forestående russetiden velkommen fra skyfri himmel, der den siste finpussen på kjøretøyet er i havn. Snart er 13 års skolegang overstått, og gode venninner spres for alle vinder.

Men før de avsluttende eksamenene skal det feires – og atter feires, med stil!

– Det kommer til å bli veldig gøy, men ekstremt slitsomt. Du må ha ganske bra med utholdenhet for å holde ut i tre uker, sier Celine fra Ullern videregående skole, dagen før dagen «høytiden» sparkes og rulles i gang.

Brenner av nesten 1 mill.

Bussen «On the run» består av 25 venninner fra hovedsakelig Ullern vgs og Oslo handelsgym. Budsjettet for feiringen om bord i det trillende festlokalet er på 800 000,- kroner.

– Det har vi jobbet for de siste to-tre årene, sier Celine, og tilføyer de kjøpte bussen for en overkommelig pris gjennom bekjentskaper blant fjorårets russ, uten å ville avsløre hva den eksakt kostet.

– Lokalbefolkningen vil nok ikke se så mye til oss, med tanke på at vi ikke ruller så mye rundt her. Men på vår vei til skolen vil de nok se en del trøtte ungdommer, for å si det mildt. Ting vil pågå gjennom hele natten, med kanskje et par timer søvn. Det er kanskje forferdelig å si, men det er jo et hardkjør på fylla, sier Celine.

Involverer foreldre

Ifølge jentene fryder også mange av foreldrene seg på tenåringenes vegne. Ikke bare fordi de håpefulle er i ferd med å fullføre skolegangen, men også fordi de godt voksne skal være med på deler av festlighetene.

– Vi skal ha foreldrerulling, foreldrevors og hele pakka. Det er mange som gleder seg til det, men det skal sies at enkelte ikke sponser barna sine med en krone til russefeiringen, sier en annen med et smil.

– Budsjettet vårt er ganske lavt sammenlignet med «gjennomsnittsbussen», skyter Celine inn.
(Saken fortsetter under bildet.)

Ikke opptatt av knuter

Jentene er i hvert fall stolte og takknemlige for innsatsen mor og far har lagt ned for å realisere de unges bussdrømmer.

– Noen har for eksempel vært med i kjøpsprosessen, noen har hjulpet oss med taket og gulvet, og andre har vært med og bygget, forteller de – og innrømmer det blir spesielt å ha med kjente og kjære på foreldrerulling.

– Jeg er spent, men det blir nok veldig gøy! Min mor er typen til å bli full på to glass med vin, så hvordan hun skal holde ut i timevis med fulle ungdommer og øredøvende musikk, blir spennende, sier Celine.

De etter hvert mye omtalte knutene er derimot ikke noe russebuss-entusiastene vil ha fokus på.

– I Oslo er denne tradisjonen svekket. Det er også et mindretall som drar på de klassiske treffene på for eksempel Lillehammer og i Stavanger. Folk drar knapt til Tryvann. Rulling er lik russetiden for de fra Oslo, avslutter gjengen om bord i «On the run».

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!


Flere nyheter på Akersposten.no:

Private sykehjem i vest må kutte 21 årsverk

– Eldre fortjener å bli utfordret
Urnaker på Vinderen ranet - ranere forsvant på sykkel

Slemdal skole må stenge på grunn av helsefare

– Hvorfor kaste bort flere hundre millioner kroner?