RØA: Det er 13 år siden Akersposten intervjuet to ungdommer som hadde funnet drømmeplassen for å selge juletrær. Den gangen sto de like ved Røa kirke.

Les saken fra 2009 her

De har vokst opp sammen på Røa, Erik Magnus Pettersen og Axel Hoffart, og de gikk i samme klasse på Voksen skole. Derfor var det helt naturlig at de fant på å selge juletrær sammen den gangen i 2009. Erik hadde allerede tyvstartet karrieren året før, da ute ved bensinstasjon i enden av Vollsveien på Grini.

I 2010 fikk de den aller feteste plasseringen, nemlig Røa torg, og der holdt de juletresalget gående helt til det tok naturlig slutt da gravemaskiner og anleggsarbeidere overtok for å fornye torget og lage kjøpesenter og boliger.

Uventet comeback

De trodde nok begge at de hadde solgt sitt siste juletre, men så tok Røa Torg kontakt i år og sjekket om de var interessert i å selge juletrær igjen.

– Det passet veldig bra. Jeg har de siste årene drevet med salg av fyrverkeri på Vestkanttorget, men ikke i år. Derfor var det helt supert å få denne muligheten, sier Erik.

Axel, som driver et eget handyman-firma, var ikke vanskelig å be. Dermed satte de i gang og bestilte trær. Og de kan fortelle at denne gangen satser de utelukkende på kvalitet.

– Vi har kjøpt inn rundt 500 trær, og det er kun førstesortiment. Det er bare de flotteste og beste trærne. Det gjør jobben også enklere for oss. Da slipper vi å kutte og frisere, sier Erik.

– Vi vil selge fine trær, vi vil jo gjerne at folk skal komme tilbake og kjøpe igjen, sier Axel ­– og legger muligens opp til at dette kan bli en årlig tradisjon igjen?

Det er i hvert fall veldig hyggelig å selge trær på torget, ifølge de to gutta.

– Ja, det er det. Det er ikke mange som er sure når de er ute og handler juletrær, sier Axel. – Dessuten er det mer lukrativt enn de fleste andre ebranjser. Hvis det går etter planen!

Og det gjør det nok. De to Røa-gutta vet hva de driver med.

Ikke gjør noen tabber!

– Har dere noen tips til dem som er ute etter juletrær? Bør de kjøpe nå eller vente til det bare er noen dager igjen til jul?

– Det er naturligvis lurest å kjøpe nå. Det er nå utvalget er aller best. Og alle trærne er allerede felt og levert, så man får ikke «ferskere» trær som holder lenger om man venter, sier Erik.

– Og hvordan bør det behandles før det skal inn i stuen?

– Ha det aller helst utendørs. Ikke sett det inn i en tørr garasje. I så fall gjerne i vann. Men da må det ikke være minusgrader i garasjen! sier han.

Tidlig og sent

– Og nå står dere på tidlig og sent her på torget? Når er åpningstidene? - Vi er ute her og jobber fra rundt klokken ni til 19-20 hver dag. Men det står på døren er at det bare er å banke på, at vi har døgnåpent, smiler Erik. Han forteller at noen er tilstede døgnet rundt for å passe på trærne.

– Og det har hendt at noen banker på midt på natten?

– Ikke ennå i år, men det har skjedd at noen har kommet innom på vei hjem fra julebord og kjøpt med seg et tre på veien ja! Da spretter vi ut i pysjen, tar på hansker og hjelper dem med et tre.

– Er det noen som spekulerer i å komme så sent som mulig og håper på nedsatt pris?

– Folk kan gjerne prute på lille julaften, sier Axel. – Men da har vi stengt…