RØA: Det er imponerende å få fraktet et pepperkake-palass på denne størrelsen uskadd fra Røa til Ullevål, men det gikk som en drøm. Etter at det først hadde prydet familien Arntzens stue i noen dager, gleder dette fantastiske pepperkake-byggverket nå småfolk som har en litt annerledes jul i år.

– Pepperkakebaking har alltid vært en viktig del av familiens juleforberedelser. Det startet i barndommen med at mamma bakte fantastiske pepperkakehus, med meg som nysgjerrig tilskuer. Pepperkakehusene ble hvert år knust og spist på nyttårsaften.

Pepperkaker og pils

Brede tok med seg denne tradisjonen da han flyttet i kollektiv sammen med tre kompiser.

– Vi koste oss i førjulstiden både med å bygge pepperkakehus og smake på årets juleøl. Og pepperkakehusene ble større og større for hvert år, det tok litt av, ja! Og det var alltid like spennende med monteringen av huset de årene der. Og vi fortsatte faktisk med denne tradisjonen en del år etter at vi flyttet ut av kollektivet også, helt til koner og barn kom inn i bildet og logistikken ikke lenger gikk opp.

Brede ler, og det sitter mange gode minner i den latteren.

.

Pepperkaker og politikk

Da datteren Stine var 5-6 år, tok pappa Brede opp baking av pepperkakehus igjen, og denne gangen sammen med lille Stine.

– Det var superhyggelig! Og nå har hun blitt stor jente og jobber i Trondheim, men hun fløy til Oslo, etter seks timers forsinkelse på Værnes, utelukkende for å bygge pepperkakehus med meg nå før jul. Sånt gleder!

Det er far i huset som bestemmer hva som skal bygges hvert år, og i desember 2020 gikk de løs på Capitol Hill, Stine og pappa - som bakerverk - i motsetning til Trumps fans' hærverk i januar 2021.

Og når årets byggverk er Ukrainas presidentpalass, mer enn lukter det av "inspirasjon" fra verdensbildet og politiske hendelser Det stormet jo rundt Trump og valgresultatet også før "invaderingen" av Capitol Hill i januar 2021.

– Det gir noe ekstra å bygge noe som alle har assosiasjoner og kjenner til. Og da en engasjert kompis foreslo Ukrainas presidentpalass i år syntes vi det var en veldig god idé.

Litt lei bygg-knus-spis

Ideen om å gi det fantastiske pepperkakehuset til Barnesenteret kom fra samme kopis som solgte inn presidentpalasset i Ukraina som årets bakeprosjekt.

– Vi var i grunnen litt lei av å knuse disse byggverkene "etter bruk" hvert år, og tenkte vel aldri på at de kunne være til glede og nytte for noen andre. Men da forslaget kom om å sjekke med Barnesenteret om de kunne ha lyst på noe slikt, tenkte jeg at hvis noen kan ha glede av det er det bare veldig hyggelig. Vår glede er jo prosessen med å planlegge, bake og bygge. Hvis prosjektet vårt kan glede enda flere, er det ren bonus, sier Brede.

Veien frem

Det krever selvfølgelig både tid og tålmodighet å bake, sette sammen og pynte slike mesterverk som årets presidentpalass - som har fått navnet "The home of the hero". Og det er helt sikkert heller ingen ulempe at Brede selv er ingeniør.

– Vi bruker google maps og street view for det det er verdt når vi har valgt ut aktuelle bygninger, før vi finner tegninger av dem. Grunnflaten på byggene våre er 120x60 centimeter og vi lager IKKE pepperkakedeigen selv. Kjøpe-deig går fint, vi testbaker alltid tre ferdigdeiger og fortsetter med den som er årets beste.

Det går med fem-seks kilo pepperkakedeig når byggene skal bakes, og datter Stine får ikke vite hva årets byggverk er før på "slippfesten", som er like i forkant av bakestart.

– Jeg sender henne noen ledetråder underveis, men det skal ikke være for enkelt, nei!

Kjevle, kutte, forme, steke

Selv om deigen er ferdig er det håndarbeid i massevis for å få pepperkake-byggverkene realisert. Det lages maler i papir i massevis, det kjevles, kuttes, formes og stekes. Og ikke minst skal alle disse elementene monteres. Det må jo være en irriterende pirkejobb?

– Det er en jobb, ja, men det hjelper etter som vi har fått en del erfaring. Blant annet har vi kommet frem til at det er melis sammen med eggehvite som blir best "lim". Så da dekorerer vi veggene før vi setter dem opp - og de er selvfølgelig alltid litt skjeve og skakke. Vi bruker bokser som reisverk og skreddersyr taket så det passer med skjevhetene i veggene og smeller det på plass. Så enkelt er det!

Brede ler. Sier at det absolutt ikke er noen tryllekunst å få til dette.

– Det er rett og slett kjempekoselig! Og vi får ufortjent mye kred for byggene våre. Og så er det veldig hyggelig å tenke på at presidentpalasset i Kyiv forhåpentligvis kan skape litt glede på Barnesenteret også.