I fjor registrerte forsikringsbransjen 3176 bilskader de to siste dagene før jul, til en estimert kostnad av 76 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge. Det kollideres og bulkes hele dagen, men ettermiddagen er verst.

– Nå er det i tillegg lokalt fare for is på veiene mange steder, og vi forventer noen tusen bil- og bulkeskader i dag og i morgen. Fra klokken 12 og utover ettermiddagen pleier de aller fleste trafikkulykkene å inntreffe, og på det meste snakker vi flere hundre i timen. Som regel florerer det med påkjørsler på parkerte biler, ryggeulykker i tillegg til såkalt eneulykker hvor kun én bil er inolvert, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

De ti siste årene er det lille julaften som topper lista over bulkeskader ved rygging samt påkjøring av parkerte kjøretøy, til en samlet kostnad på 53 millioner kroner, viser tallene.

La kvinnene overta rattet

Ser man på ulykkesstatistikken er det menn i alderen 36 til 50 år som dominerer, tett etterfulgt av menn 50 til 64 år.

– Kan man velge er det en fordel om kvinnen overtar rattet i julestresset. Statistikken lyver ikke, mannlige bilførere er representert i nær dobbelt så mange trafikkulykker disse dagene som kvinner. Det er liten tvil om at kvinnelige sjåfører generelt er mindre ivrig på gasspedalen, at de kjører mykere, har lavere fart og er mer påpasselig med å lese trafikken riktig. Svært mange av ulykkene disse dagene skyldes stress, spesielt på veiene til og fra parkeringsanlegg ved overfylte kjøpesentre, sier han.

Ikke få bulk i julegave

I forhold til ulykkesstatistikk bør handleturen være unnagjort før kl. 12. Da er sjansen minst for køståing og sammenstøt.

– Det er ingen som ønsker seg en bilskade i julegave, og vi oppfordrer alle å ta det ekstra med ro bak rattet i disse dager. Ikke la deg stresse, og rygg helst inn når du parkerer. Da har du best oversikt når du skal ut. Det skjer utrolig mange bulkeulykker i forbindelse med parkering, og også små skader kan koste mye penger å utbedre på verksted, sier Brandeggen.

Tips for å unngå bilskade i julestresset

  • Unngå de store kjøpesentrene i den verste rushtiden dersom du har mulighet.
  • Parker bilen langt fra inngangspartiet. Da er sjansen for sammenstøt minst.
  • Rygg inn når du parkerer. Da har du oversikt over trafikkbildet når du skal ut. Mange uhell og ulykker skjer idet man rygger ut fra en parkeringsplass.
  • Blir du påkjørt, sjekk med ditt forsikringsselskap om du kan unngå bonustap ved parkeringsskade som andre har skyld i.
  • Ta mobilbilde av bilen og skaden ved en ulykke, så har du bedre dokumentasjon.