På Det odontologiske fakultets nettsider har Kari A. Øverby skrevet denne saken. Her er den noe redigert. Red.
ULLERN: – I dag drikker ungdom i stor grad mer energidrikker og brus enn tidligere. Det er et økende problem, og ungdom får syreskader på tennene. Her tenkte vi det hadde vært nyttig å få mer kunnskap om hva slags skader et slik drikkemønster påfører tennene våre, forteller Eivind Evanglos Sitras, Ludvig Mjåtvedt og Jakob Kolbu Møllehausen.
Forbereder forsøk om syreholdige drikker
Da Det odontologiske fakultet, Universitetet i Oslo (UIO) var på besøk fikk de fortalt at forsøket er todelt, og det som skal testet først er hvordan ulike pH-verdier påvirker tennene, og hvor skadelig det er. Del to av forsøket går ut på at de drikker eksempelvis brus med en viss pH-verdi og sjekker deretter jevnlig pH-verdien i munnen ved ulike drikkemønstre.
– Ut i fra disse forsøkene håper vi å se hvordan surhet påvirker tannhelsen, og hvilket drikkemønster som er best og ikke. Det vi observerer skal vi skrive sammen til en fagartikkel om forskningsprosjektet, sier guttene.
Hypotesen
Guttene sier at de tror det er best å drikke brus så fort som mulig, fordi spyttet vi har i munnen vil kunne nøytralisere syreangrepet på tennene. Da vil du få all pH/syre umiddelbart, og fordelen er at den forsvinner fortere, i stedet for å drikke litt og litt.
– Planen er å gjøre ferdig forsøket nå, og da er alt klart til neste gang vi kommer, og det gjenstår bare å gjennomføre forsøket. Da vil vi anta at vi er i mål med forskningsprosjektet.
Guttene legger til at om forsøket ikke skulle være ferdig, kommer de tilbake om det skulle være behov for det.
Metoden
– Vi skulle ha klar metoden og hva vi skulle gå igjennom for å jobbe mest mulig effektivt når vi er her.
Guttene skriver en fagartikkel når forsøket er ferdig, og den blir publisert på nettstedet SPISS (Journal for Naturfagene på VGS).
Da de ønsket faglig hjelp tok de kontakt med blant annet Det odontologiske fakultet, og fikk hjelp av Alex Young Vik. De fikk komme å benytte seg av de ulike instrumentene de har på Klinisk forskningslab til å gjøre forsøket grundig, så resultatet kunne bli best mulig.
Elever ved forskningslinjen på Ullern vgs
– Forskningslinjen vi går på, er relativt studiespesialisering rettet mot realfag. Vi valgte blant annet biologi fremfor samfunnsfag, og har mange valgmuligheter. Det er også ment at vi skal gjøre aktiviteter utenfor skolen, eksempelvis dra på studieturer, sier guttene.
Guttene skal snart på en tur til Tyskland, nærmere sagt Heidelberg. Der ser de på ulike forskerrelaterte ting. De har tidligere vært på Harøya og sett på steiner.
Forskerlinjen har et samarbeid med Oslo Cancer Cluster og de har mentorer som kan hjelpe med det som trengs, og kan samarbeide med faglig informasjon.
Etter videregående ønsker å dra i militæret, og studier har de ikke bestemt seg for enda. De får studiekompetanse for forskerlinjen, så de har mange muligheter når de er ferdige.