OSLO VEST/WYLLER: Pål Magnus Tømmervold overlevde flere kritiske hjerneblødninger, to nakkebrudd og tre bekkenbrudd, etter et stygt fall i alpinbakken for snart tre år siden. Han er omtalt som et mirakel blant leger.

– Jeg er stolt og takknemlig for å ha tatt livet tilbake, etter at en alpintrening endte med en ikke helt planlagt afterski på diverse sykestuer. Det er dessuten stor stas å få spille på lag med ærverdige Akersposten, sier Pål Magnus Tømmervold, som de senere årene har vært bosatt blant annet på Slemdal og i Holmenkollåsen.

20. mars 2013: Det er sesongens siste organiserte økt med ski på beina for Tømmervolds del. Den alpinfrelste oppdalingen og trenerkollegaen Sølve Grimkelsrud forklarer og viser hvordan Kjelsås idrettslags lovende 12-åringer skal terpe storslalåmteknikken på det knallharde underlaget.

– Det siste jeg minnes denne dagen, er at vi står på toppen av Wyllerløypa en onsdag ettermiddag, men den neste måneden har jeg ingen minner fra. Det neste jeg husker, er at jeg ligger i en ambulanse på vei til Sunnaas sykehus for rehabilitering. Da er jeg i en forvirringsfase, sier Tømmervold.

Utstyret sviktet

Skientusiasten, som fra ung alder har boltret seg bekymringsløst i bakkene utenfor barndomshjemmet i Oppdal, er imidlertid maksimalt uheldig denne marsdagen.

Eksperter har kommet frem tid at et usynlig tretthetsbrudd i den ene bindingen gjorde at den skled av skien i høy hastighet. Da hjalp det lite at oppdalingen tidligere har kjørt en haug med alpinrenn, og dessuten vunnet medalje fra et offpiste-NM på hjemmebane.

– Om jeg så hadde forsøkt, hadde jeg nok ikke maktet å skade meg like brutalt. Og det i Wyllerløypa!? Tilfeldigheter rår man derimot ikke over, og denne dagen var jeg på feil sted til feil tid, sier Tømmervold.

Den 190 cm lange og 100 kilo veltrente treneren går kast i kast foran øynene på sjokkerte alpinister. Trenerkollega Sølve lykkes derimot med å holde hodet kaldt, og tar hånd om situasjonen. Han forstår at kameraten er hardt skadd, tar hensyn til en potensiell nakkeskade og legger ham forsiktig i stabilt sideleie.

Ambulanse og en anestesilege blir tilkalt, som etter hvert konkluderer med at Tømmervold er kritisk skadd. Tilstanden blir vurdert ut fra Glasgow Coma Scale, et skår-system fra 3-15 poeng for vurdering av bevissthetsnivået til en pasient. Tømmervold scorer bare tre poeng.

– Jeg fikk vel for oppmøte, men ikke så mye mer, sier Tømmervold.

Lå i koma

Deretter fraktes han til intensivavdelingen ved Ullevål sykehus og legges i kunstig koma. Etter fem dager slår han opp øynene, og gjenkjenner mor, far, søster og bror som står rundt sykesengen. Familien blir imidlertid på forhånd forberedt på det verste. I verste fall døden eller et liv som pleietrengende i rullestol.

– Jeg er blitt fortalt at min fysiske form og mitt sterke vinnerinstinkt gjorde at progresjonen gikk langt raskere enn hva ekspertene antok. Dessuten er jeg heldig som bor i velferds-Norge, når mitt verste mareritt inntreffer. Jeg kunne ikke ha fått bedre hjelp, og Sølve får jeg ikke takket nok, sier Tømmervold.

Likevel går han i løpet av denne tiden en uviss fremtid i møte. Den sporty trønderen starter på en tre måneder lang rehabilitering ved Sunnaas, der han blant annet lærer å gå på nytt, har følge på toalettet og i dusjen, blir videoovervåket 24 timer i døgnet og får påsmurt brødskiven.

– Det var som om å lukke øynene for så å åpne dem og oppleve at mitt verste mareritt var blitt en realitet, da det gikk opp for meg hva som hadde skjedd, sier Pål Magnus.

Alvorlig skadd

– Det var en veldig omfattende skade. Noe av det mest omfattende jeg har sett, faktisk. Det kunne fort ha vært en glidning i nakken med litt dårlig håndtering. Pål Magnus kunne ha vært lam fra hodet og ned, i verste fall død fordi det var en ganske høy nakkeskade med mulighet for glidning og avklemming av ryggmargen, sier den tidligere overlegen ved Sunnaas sykehus, Andreas Schillinger.

Sommeren 2013 blir Tømmervold skrevet ut fra Sunnaas, og bruker all tid til trening og hvile. Fjellturene i Oppdal blir «ekstremt mange». Progresjonen er ifølge legene «fantastisk», og noen få måneder senere er han tilbake på jobb som journalist for Mediehuset dittOslo.

– Jeg var nok hardere skadd enn det mange kan forestille seg, men det har jeg forståelse for. Man må nesten ha opplevd det selv for å kunne forstå det, sier Tømmervold.

Lagde dokumentarfilm

På samme tid begynner han å lage en dokumentarfilm med kollegaen Andreas Lindbæk om veien tilbake til alpinbakken og livet.

– Jeg er ikke den siste som blir skadd i skibakken eller opplever motgang i livet. Derfor håper jeg denne filmen kan inspirere andre ulykkesfugler. Det er tøft å ligge nede, men en gang MÅ du stålsette deg og kaste blikket fremover. Ingenting er umulig, sier Tømmervold – og forteller den største opplevelsen med filmingen var da han på ettårsdagen etter ulykken tok på seg skiene i Wyllerløypa. Høsten 2014 er han dessuten tilbake i 100 prosent stilling som journalist.

– Uten sammenligning for øvrig ble jeg inspirert av hvordan Aksel Lund Svindal reiste seg etter ulykken i Beaver Creek i 2007. Vinnere og deres mentalitet har i det hele tatt motivert meg, også den velkjente mentaltreneren Erik Bertrand Larsen, sier Tømmervold, som gikk på videregående skole sammen med Lund Svindal. I dokumentaren får du for øvrig se seansen når skiesset gir Pål Magnus et par nye ski i lys av oppdalingens ulykke.

Flere medier skriver dessuten om når Tømmervold bestiger Snøhetta (2286 m.o.h) 16 måneder etter dramaet i Wyller.

– Jeg har valgt å være åpen om ting nettopp fordi jeg vet hvor mye det kan inspirere andre, sier han.

Skal jobbe for akersposten.no

Februar 2016: Pål Magnus, som tidligere har jobbet for blant annet Aftenposten og TV 2, blir enig med Akersposten.no om å innlede et samarbeid de kommende månedene. Mediehuset dittOslo, med Akersposten og Ullern Avis som to av avisene sine. ble som kjent avviklet 31. desember 2014.

– Jeg blir påminnet ulykken hver dag, men jeg har alle funksjoner og tar ingen medisiner. Nå er det på tide å skrive nye og hyggeligere kapitler, sier Tømmervold.

– Jeg er privilegert som får jobbe for denne tradisjonsrike avisen. Det skal bli moro, lærerikt og utfordrende å få bydelene Vestre Aker og Ullern som kontorlandskap. Jeg ser oppriktig frem til det, sier Tømmervold.