SØRKEDALEN: - Det var veldig kult. Jeg er jo fra Heming, og jeg kjører for Heming, så da var det spesielt kult, sier Erlend.

Med poengsummen 172.0 var han best i finaleheatet foran Daniel Strand Sveum fra Trysil IL.

– Det var litt vanskelige forhold og det var mye vind, så jeg prøvde bare å ta tricks som jeg vet at jeg kan, og etter litt av hvert, så klarte jeg å lande tre tricks, sier 19-åringen.

Unggutten får matchet seg ganske bra også på rekruttlandslaget hvor han kjører europacup.

Man får mye erfaring med å kjøre mye konkurranser og man blir mye bedre av det, og så får jeg opplevd mange kule steder. Det er veldig kult å reise rundt, sier Erlend.

Hva er målet ditt?

– Det er å komme meg til World Cup, kjøre fast der, og ha gode plasseringer rundt i verden, sier 19-åringen.

World Cup, OL og X-games

Det er et mål klubbkameraten William deler, men han tar det enda litt lenger.

Målet mitt er vel å være med på de største konkurransene som World Cup, VM, X-games og OL. Det å delta i de og gjøre det bra hadde vært det kuleste, sier William, som for øvrig var med i junior-VM for ett år siden.

18-åringen var aller best i juniorklassen på guttesiden en poengsum på 180 i finaleheatene.

– Det var fantastisk, for jeg var med i fjor også og da fikk jeg andreplassen, så det var kult å komme helt til topps i år, sier William.

Han begynte med freeski som syv-åring, men helt seriøst tok han det ikke før i åttendeklasse.

Jeg begynte å lære meg litt triks, og etter hvert lærte jeg meg dobbel kork. Da skjønte jeg at jeg kunne bli ganske god, så da satset jeg for fullt, smiler 18-åringen.

En annen Heming-utøver som gjorde sine saker bra var unge Ingvild Almås Hagland (14) med en fjerdeplass bak Ingrid Gullhagen (Ål IL), Simone Joranger (Geilo IL) og Kristi Stølen (Ål IL) som alle tre er født i 2005, mens Ingvild er født i 2008.

– Jeg er veldig fornøyd. Jeg trynet jo på det trikset jeg hadde tenkt å gjøre etterpå, så jeg er fornøyd med at jeg klarte å få en fjerdeplass med det trikset jeg gjorde først, sier Ingvild.

Blir flere jenter

Hun begynte med freeski i førsteklasse i Årvoll, men gikk til Heming for tre sesonger siden.

Det var en ganske mye bedre klubb enn den jeg gikk i først og så er det mye bedre bakke, og større miljø, sier 14-åringen.

Bildeserie

Se de heftige bildene fra Nor Freeski Cup Big i helgen

Hva er det som gjør freeski så morsomt?

– Det er så mye forskjellig man kan gjøre og man blir ikke lei, for hvis du blir lei, så kan du gjøre noe annet, sier hun.

Hvilke tricks gjør du?

– Jeg har øvd litt på Cork 720°, 540° og 360° i det siste, og jeg prøver å ta grabs (ta på skiene), sier Ingvild.

I Nor Freeski Cup Big Air i Wyllerløypa var det bare tolv jenter mot cirka 54 gutter, men Ingvild påpeker at det totalt sett er mange flere nå enn det har vært de siste årene.

– Det har vært mye satsing på jenter i det siste hvor de blant annet har laget en jentesatsinggruppe. Det har vært mange camper og fokus på at jentene skal utvikle seg, sier Ingvild

Hva har det hatt å si?

– Jeg tror at det har fått veldig mange jenter til å begynne med det, at de ser at det er mange tilbud som ikke koster så mye penger eller som blir sponset, og så tenker de kanskje at de skal prøve det ut og så synes de det er gøy, mener Ingvild.

Det er noe William applauderer.

Det er veldig kult at det blir flere jenter og at det er flere som er giret. Det er kult å se at de begynner å komme seg på et høyt nivå, får til ordentlig store tricks, og de er rett ved gutta, om ikke like gode, sier Heming-kjøreren.


Har arrangert siden år 2000

I Nor Freeski Cup Big Air har vært et årlig arrangement i Wyllerløypa siden år 2000, men det var noen år hvor det ikke ble arrangert til cirka 2005.

Det er veldig stort. Vi har heldigvis gjort dette før, for det er veldig krevende med å holde tidsplanen, passe på at banen er godt preppet, og vi bruker lang tid på det, sier Pernille Torvildsen.

Sammen med Stevje Sandlie tar hun seg tid til en prat med Akersposten, mens de rydder opp etter arrangementet, hvor det ble en ny rekord og 90 kjørere.

– Vi merker at det er stor økning i interessen for sporten, sier Torvildsen.

Sandlie mener den har kommet seg hvert år.

Jeg tror det først og fremst skyldes at man havner i et bra miljø hvor man er snille med hverandre og tankene var å hviske ut sosiale forskjeller, og at man skal backe hverandre opp. Det er rom for alle, sier Sandlie.

Men det er en klar forskjell på jente og guttesiden, i Wyllerløypa var det rundt 70 på guttesiden og tolv på jentesiden, grovt regnet.

– Vi prøver alltid å finne en løsning for trygg jentesatsing og nye ting prøves hele tiden. Jentenes mentale tilstand er annerledes enn guttenes, og den må forvaltes annerledes. Det har med kollektiv trygghet, for hvis du har en som binder sammen alle jentene, og den forsvinner, så rakner alt sammen. Vi har ikke helt konkret svar på hvorfor det øker og minker, og hvorfor det er så stor forskjell, forklarer Sandlie.

Bildeserie

Se de heftige bildene fra Nor Freeski Cup Big i helgen

Les også Terningkast 4

Anmeldelse av Persrevyen 2023: Lynkjapp sjarmbombe

Les også Terningkast 4

Anmeldelse av Ullernrevyen 2023: En plump sjarmbombe