HEGGELIG: – Mye av det som tidligere ikke er vist er originalt og lånt ut av prinsesse Märtha og deres felles barn. I tillegg viser vi et godt utvalg trykk som også er for salg, sier Kenneth Stensholt fra Galleri art design as.

Utstillingen i Villa Heggeli, som ligger i Skøyenveien 11b, viser 24 trykk og seks originaler. Og Stensholt forteller at dette er et familieprosjekt hvor Ari's søster Anja og bror Esben er sterkt involvert. Det samme gjelder Mârtha og datter Maud.

Det er mye å både glede seg og undres over i Behns kunst, og kjedelig blir det aldri.

Siste sesong?

– Vi har gjort dette sammen, ja, og landet på en utstilling vi mener ER Ari, alt annet ville vært feil. Ari Behn var et naturbarn, han likte å provosere, men hadde stor respekt for sitt publikum. Ari var mer opptatt av beskueren enn seg selv - hva beskueren mente og tenkte. Han gikk jo brått bort, og det som burde ha vært en hedersutstilling ble i stedet en minneutstilling. Visst er det trist, men det at familien er så involvert i utstillingen gir den virkelig mening, sier Stensholt.

Han sier også at han regner med at dette er siste sesong med salg fra galleri av Ari Behns kunst. Hans utgitte editioner fra 2016-2019 er i ferd med å selges ut.

– Vi selger kun trykk det er mer enn 10 eksemplarer igjen av, de resterende arver barna. Prisene er for øvrig de samme som på hans siste utstilling i 2019, og et sertifikat følger med alle bilder.

Fra Bergen til Heggeli

Ari Behn's kunst, samt hans søster og bror, har nylig returnert fra Bergen og en fantastisk utstilling av Behns arbeider der. Trykkene var de samme som vises i Villa Heggeli, i tillegg bød utstillingen i Bergen på hele 55 originaler. For søster Anja var det et både godt og følsomt møte med byen hvor storebror hadde sin første, store separatutstilling. Nå er Anja og Esben klare for en ny runde hos Kenneth Stensholt i Villa Heggeli. Og Anja gleder seg.

– Utstillingen - som Ari selv - byr på alle livets fasetter, det oppstår lett en fin kontakt gjennom kunsten hans, han blir så nærværende på et vis. Og vi er heldig som har såpass mye igjen etter Ari. I kunsten hans har vi noe håndfast å ta tak i - historien hans fortsetter.

Kunsten var alt for han

Anja opplever det meningsfylt å få mulighet til å vise frem og snakke om kunsten til Ari for et bredt spekter av mennesker. Det at publikum får muligheten til å oppleve hans visuelle uttrykk gjennom utstillinger på denne måten, og ikke minst snakke om opplevelser i møte med verkene, betyr mye. for henne.

– Ari jobbet hele veien med kunsten, som ga han vilje og styrke til siste slutt. Han var opptatt av menneskemøter og hadde stor tiltro til hver enkelt. Han hadde troen på livet. Og kunsten var alt for han.

Anja forteller også om en bror som var forutseende og tydelig i alle situasjoner, og som var usedvanlig glad i naturen.

– Naturen passet perfekt for den enorme uttrykksviljen Ari hadde, og jeg har blitt veldig glad i naturbildene hans nå i det siste. Det kan ha noe med at naturen har gitt meg mye de siste årene, og at vi vet at den trenger omsorg. Visst var Ari en romantiker! Han elsket norske fjell, som vi kan se i flere av hans motiver, ikke minst i et av hans arbeider med tittelen "Peer Gynt". Han oppsøkte også gjerne naturen og villmarken på sine reiser, spesielt i USA og Afrika.

Anja smiler. Hun kjenner seg godt igjen i Ari's glede av og interesse for naturen.

Kle seg flott!

Det kan vel trygt legges til at han var en innovatør, kanskje?

– Han var i hvert fall tidlig ute med å tørre å vise følelser, og for den saks skyld; å kle seg flott, sier Anja og ler litt.

Nå jobber altså Ari Behns to søsken med kunsten hans.

– Det er rikt og meningsbærende på alle måter. At vi kan forvalte hele hans kunstnerskap, løfte frem og fortsette reisen og historiefortellingen, slik at minnene og Ari som kunstner fortsatt er en del av oss. Han var dyktig, kjærlighetsfull og snill. Og ikke minst var han raus i alt - i kunsten, i sine tekster og mot sine medmennesker. Det får vi som er igjen tilbake fra hans publikum nå.

Utstillingen åpnet onsdag denne uken og varer til og med søndag. Lørdag vil også Frode Saugestad, som introduserte både Behn og Knausgaard i New York, snakke litt om Ari Behns litteratur.

Åpningstider: Fredag 15.00 - 19.00, og lørdag og søndag 12.00 - 18.00.