ULLEVÅL STADION: Gjennom initiativet Bruk Hue blir skolelever på mellomtrinnet, 6. og 7. klasse, bevisstgjort om farene på nettet og nettmobbing. Målet er at dagen skal gi barna noen verktøy for å få større glede av å være på nett og øke den digitale bevisstheten.

Akersposten.no er på plass på Ullevål stadion torsdag formiddag, og det er et tettpakket show elevene får servert der de sitter i Bendit-svingen og ser ned på scenen, der Erik Solbakken geleider dem gjennom programmet.


– Dette er den aller viktigste skoletimen deres i år! sier Solbakken etter å ha kommet seilende Ullevål-gresset via en wire langt over bakken. Etter å ha landet trygt og kommet seg på scenen, ble fokuset rettet mot mobbing på nett.

På scenen kom Telenor-sjefene Sigve Brekke og Berit Svendsen.

– På nett er det mulighet for å ikke være like hyggelige mot hverandre. Ikke alle har det like bra på nettet, sa Telenor-sjef Svendsen til elevene. – Det liker ikke vi i Telenor. Vi vil at alle skal ha det bra på nett. Dere skal lære hvordan vi skal håndtere mobbing på nettet.

Alpinstjerne Aksel Lund Svindal hadde også noe på hjertet, vi storskjerm:

– Vi vil ikke ha noe med mobbere å gjøre, sa skistjernen. – Å trykke "like" på en status der noen blir mobbet på Facebook, er å mobbe. Å se på at noen blir mobbet, er dumt. Gjør noe med det! var oppfordringen hans.

Gode nettråd

Foredragsholder Ole Roger Vestøyl har reist land og strand rundt for å snakke om mobbing og nettvett. Fra scenen kunne han fortelle om hvordan det var da elevenes foreldre var unge, at de måtte skrive brev eller ringe hverdandre fra familiens eneste fasttelefon for å kommunisere med hverandre. Eller gå og ringe på og spørre om noen var hjemme.


– Nesten all kommunikasjon var da mellom to eller ingen, om ingen sladra, sa Vestøyl,

– Hvorfor mobber vi? spurte han, og hadde sjalusi som en viktig årsak.

– Eller når vi har behov for å tøffe oss. Eller når vi har problemer hjemme, sa Vestøyl, som hadde flere råd til elevene, blant annet dette:

– Ingen andre skal kjenne passordet eller koden til telefonen din. På den måten er det mindre sjanse for at bilder og videokllipp som ikke er mente for internett, kommer på avveie.

– Viktig tema!

På tribunen satt flere lokale skoler med elever fra sjette og syvende trinn, blant annet sjetteklasse fra Montessoriskolen Lyse på Ullerntoppen. Der fikk vi snakket med elevene Eline Johanna Austnaa og Mats Lindegaard. De mente begge at temaet for dagen er svært viktig.

– Hvis jeg føler jeg har blitt mobbet, blir jeg veldig lei meg. Det er viktig at man ikke skal mobbe, også på nett sier Eline til Akersposten.no. Hun mener at hun ikke merker mye til mobbing på skolen, men de snakker en del om det, også i timene.

– Det er veldig bra å være her og få høre om dette, sier hun.

– Ja, det er veldig viktig, istemmer Mats, som sier at han har opplevd at medelever er blitt mobbet.

– Jeg merket hvor ille det var for dem. Det er ganske forferdelig. Har også prøvd å stoppe mobbing, men det er ikke alltid lett.

– Vi er bare 10 i klassen vår, så mobbing er ikke noe problem. Det er mye tøffere på nett, da kan noen si slemme ting, uten at andre får mulighet til å si noe tilbake. Det har jeg sett eksempler på.

Artistsjokk til slutt!

Showet ble avsluttet med overraskende artister, nemlig Marcus & Martinus, som spilte tre låter som fikk strålende mottakelse i Bendit-svingen!


LES OGSÅ: – Barna våre blir topptrente til å velge feil


Flere nyheter på Akersposten.no:

Inntaksområde for nye Holmen skole berører fem andre skoler

Nå gir Joker svar på det "alle" lurer på

Flere overfall og voldtekt i samme område

Røa gode i en halvtime

– Geir er Norges fremste lagbygger og bør bli landslagssjef


Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!