LILLEAKER: Tore Gleditsch i Bydel Ullern sier til Akersposten at de før jul i 2017 mottok forslag om å gi denne delen av Lilleakerveien – stikkveien inn til Øraker skole, navnet Lasse Krupps vei. Forslaget kom fra skuespiller og motstandsmann under krigen, Jack Fjeldstads, datter Kjersti Fjeldstad og Magne Bjella.

Etter å ha innhentet familiens tillatelse til å bruke navnet, ble naboene tilskrevet om forslaget og gitt anledning til å uttale seg.

– Vi mottok én tilbakemelding fra en nabo, og denne var positiv. Forslaget ble også oversendt historielaget for uttalelse. Deretter ble forslaget gitt forberedende behandling i Ullern kultur- og oppvekstkomité og avsluttende behandling i Ullern bydelsutvalg. Begge ønsket navneendringen, og vedtakene var enstemmige, sier Tore Gleditsch.

Akersposten har tidligere skrevet om familien Krupps triste skjebne. Les saken her.

Bodde og drev butikk på Lilleaker

Isak og Rachel Krupp bodde i Lilleakerveien 34 – i dag huset som er nærmeste nabo til bensinstasjonen Circle K. Huset er tilnærmet likt som det var den gangen. Isak og Rachel drev manufakturforretning i 1. etasje, og bodde selv i etasjen over.

Isak kom til Norge i 1917 fra Russland sammen med sin far Moses og brødrene Herman, Leopold, Israel og en søster.

Isak havnet altså på Lilleaker med sin Rachel og bygget opp manufakturforretningen. I nabolokalet holdt skomaker Thor Thoresen til. Alle på Lilleaker var godt kjent med familien Krupp, og de var avholdte personer som nøt stor tillit. Da krigen kom til Norge i 1940, var det få som ante hvilken forferdelig skjebne som ventet familien Krupp. Utover sommeren og høsten 1942 begynte ryktene å gå om at tyskerne var i ferd med å registrere jøder bosatt i Norge.

Jack Fjeldstad advarte

Isak Krupp fikk en første advarsel om hva som var i ferd med å skje av skuespilleren Jack Fjeldstad og nabo Thor Thoresen. De var begge involvert i illegalt arbeid, og hadde fått tips om at jødene kunne bli arrestert. Isak ville imidlertid ikke høre på dette, og sa nei til tilbudet om å bli hjulpet i dekning. Like etterpå ble han arrestert.

En måned senere kom norsk statspoliti på døren til Krupp for andre gang. Nå ble Rachel og lille Isak arrestert. Også Rachel var blitt advart av sine gode venner Jack og Thor, men heller ikke hun ville gå i dekning. Ingen av dem skjønte alvoret i situasjonen.

På brygga i Oslo 26. november 1942 ble hele familien gjenforent. De ble brutalt ført om bord i lasteskipet M/S Donau sammen med 530 andre norske jøder og sendt rett til Auschwitz.

Lille Lasse fikk aldri mulighet til å vokse opp. Han var bare tre måneder gammel da han ble sendt i gasskammeret i favnen på sin mor. I flere år hadde Isak og Rachel så sterkt ønsket seg et barn. Lykken var derfor stor da han kom til verden en vakker sommerdag i 1942.

1. desember samme år ble han altså ført inn i gasskammeret i Auschwitz i armene til sin mor, og 22. januar 1943 led pappa Isak samme skjebne.

Fikk aldri gå på skolevei

Jack Fjeldstad ble, som så mange andre, sterkt preget av Lilleaker-familiens uhyggelige skjebne. På fortauet nedenfor huset i Lilleakerveien kan man se de tre snuble-steinene med tre inngraverte navn som ble satt ned for noen år siden.

Nå kan vi altså få et ytterligere minne ved å gi den lille veien fra Lilleakerveien og inn til Øraker skole navnet Lasse Krupps vei.

På en måte vil altså lille Lasse vekkes til live. Og bli en del av stedet som han selv aldri fikk oppleve. Han fikk aldri gå noen skolevei som andre barn, blant andre de som i dag rusler ut og inn fra Øraker skole på det som blir hans vei. Lasse Krupps vei.


LES OGSÅ: Lilleaker-familie nektet å gå i dekning – ble gasset ihjel

Følg Akersposten på Facebook

Nyhetsbrev fra Akersposten

Meld deg på Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost her!