ULLERN/STOCKHOLM: Noen husker kanskje omtaler som denne fra VGNett på tampen av 2019: "Ayna Mousavi (17) har danket ut nesten 800 eldre søkere og kommet inn på et av landets aller vanskeligste og mest ettertraktede studier. Hun er den yngste legestudenten i Norge noen gang, 17-åringen har nemlig fått plass på medisinstudiet ved Universitetet i Oslo".

Målrettet

Hun satte seg tidlig mål i livet, unge Ayna, og hun jobbet hardt for å nå dem.

– Fra jeg var fem til jeg var femten år bestemte jeg meg stadig for nye yrkesveier jeg ville gå, og ble nesten svimmel av alle mulighetene som fantes. Nå er jeg veldig fornøyd med å være akkurat der jeg er.

Ayna smiler, hun er altså over halvveis i legestudiet, hun er helt klart full av energi og liker at det skjer mye i livet hennes. Men da hun flyttet til Stockholm i høst, oppdaget hun at raskt at hun fikk i overkant mye fritid.

– Studiesituasjonen er jeg kjempefornøyd med, undervisningen er i toppklasse, men hjemme i Oslo og på Ullern er jeg vandt til mye aktivitet ved siden av skole og studier, både sosialt og gjennom mitt politiske engasjement i Høyre. Og plutselig var dette borte, og jeg måtte finne noe å fylle fritiden med. Å være engasjert og å ha et aktivt sosialt liv er viktig for meg, sier Ayna.

Scooby doo!

Dette med overskudd av fritid løste seg raskt da muligheten til å bli skuespiller dukket opp.

– Jeg oppdaget til min glede at Flix, som er Medicinska Föreningens jente-revy, inviterte til audition for revyen – eller spexet, som det heter på svensk – Scooby Doo. Noe slikt hadde jeg aldri vært med på tidligere, men jeg hadde jo ingenting å tape så jeg meldte meg på.

Det angrer Ayna neppe på, hun dro nemlig i land en av hovedrollene i spexet.

– Jeg er så takknemlig for at jeg fikk være med, dette er så moro! Selve audition var både spennende og gøy, med sang, impro og dans. Det var masse flinke folk som var med, og jeg var storfornøyd med å komme videre til andre runde. Og så fikk jeg jammen en hovedrolle til slutt, helt utrolig, sier hun.

– Og ikke minst fikk jeg mange gode venner som gjorde opplevelsen ved å være utvekslingsstudent så mye bedre enn jeg på noen måte hadde forventet.

Grøssertakter

Ayna forteller om flere måneder med intensiv øving hvor sang og dans skulle på plass, nå har skuespillerne fått kjørt gjennom noen prøveforestillinger og er ganske så klare for premiere. Selv fikk hun rollen som Daphny.

– Hun er populær, pen og litt bitchy, Daphny, og kommer fra en rik og smått turbulent familie. Og det er jo veldig gøy å få spille en som lever et helt annet liv enn det jeg selv gjør!

Ganske så blodig er den også, historien Ayna og hennes medskuespillere formidler fra scenen, og rett og slett skummel.

– Her er det grøssertakter, ja, blod og død! Stikkord er leirskole, folk som dør på mystisk vis en etter en, en død dukke - masse å glede og grue seg til! Jeg gleder meg veldig til forestillingene, vi spiller fra 29. november til 3. desember, søk opp Spexet Scooby Doo på facebook å ta en titt på det vi byr på!

Stockholm leverer

Ayna angrer ikke ett sekund på at hun reiste til Stockholm.

- Jeg er som sagt storfornøyd med studietilbudet her, og det at jeg får være med på spexet gjorde slutt på de litt tomme ettermiddagene mine. Vi har et godt sosialt miljø, og jeg tror også jeg får nytte av det jeg lærer gjennom teatret i livet generelt. Vi lærer mye om å styre tidsbruken vår og å være effektive, det er helt nødvendig for å få alt til å gå rundt i en fremtidig travel arbeidsdag som lege.

– I tillegg lærer vi mye om det å fremføre og presentere noe, og det er nyttig uavhengig om det skjer fra en scene eller i en samtale over bordet med en pasient.

Turnustjeneste?

Når vi er inne på kommende legekarriere, har ikke Ullern-jenta landet på hva som står øverst på ønskelisten.

– Heldigvis behøver jeg ikke å bestemme nå hva jeg skal jobbe med, men gjennom en turnustjeneste kan jeg få en del svar. Kirurgi er selvfølgelig spennende, og akkurat nå lærer vi om øyet. Det virker også veldig interessant Ellers er det ingen tvil om at det er en stor fastlegekrise nå, og jeg håper virkelig våre politikere får snudd den utviklingen vi ser i dag. Det er selvfølgelig ikke fristende for noen å gå inn i en jobb du vet vil kreve deg borti 100 arbeidstimer i uken.

Uansett hvor Ayna lander som ferdig lege, er det ingen tvil om at hun gleder seg til å få bruke sin utdannelse for alt den er verdt.

Etter fire og et halvt år på legestudiet kan jeg søke om midlertidig lisens, det betyr at fra desember 2023 kan jeg praktisere som lege. Det er jo bare et år unna - klart jeg gleder meg til det!


Hjem til jul

Det er liten tid til hjemlengsel for medisinstudent/skuespiller Ayna, men heller ingen tvil om at hun gleder seg til å komme hjem til familien på Ullern for å feire jul.

– Jeg er så heldig å være omgitt av mange fine folk i livet mitt. Først og fremst har jeg familien min som alltid støtter meg 100 prosent i det jeg gjør. I tillegg har jeg truffet mange, mange flotte mennesker gjennom både mitt politiske engasjement og teateret. Jeg hadde aldri greid å engasjere meg i så mye som jeg gjør, hvis ikke jeg hadde hatt det så bra mentalt og hatt så god backing fra mine nærmeste. Og ja, det blir fint med litt juleferie etter hvert.