RØA: Tross regn og mørke strømmet lokalbefolkningen til Røa torg og senere til kirkeparken for å få kjenne ordentlig på førjulsstemningen. Fakkeltoget var langt, og den store granen i kirkeparken ble tent.

Ikke minst var utdelingen av årets Røa Ildsjel-pris ekstra gøy for oss i Akersposten.

Det er mulig han hadde en liten anelse om hva som ventet på torget lørdag, han er jo rimelig oppegående, redaktøren vår, Fredrik Eckhoff. Og normalt er han nemlig godt involvert i denne årlige hedersprisen, men ikke i år, selvfølgelig. Uansett er det ingen tvil om at han satte stor pris på å bli hedret som årets ildsjel.

Et evighetsprosjekt

– Det er utrolig hyggelig å slå fast at den reisen vi har vært gjennom siden vi startet opp igjen i 2016, er blitt lagt merke til. Å stå på torget og motta denne prisen er en litt uvant følelse, men desto mer stas. Vi har stått på og jobbet og hele tiden hatt som mål at prosjektet skulle bli varig. Men til tross for gode lesertall og masse god respons både fra lesere og annonsører, har det vært tøffe tak i disse årene, ikke minst økonomisk.

Redaktøren fortalte folket som hadde samlet seg på torget at det tidvis har vært tynt med penger på konto, ikke minst når lønn skulle utbetales.

– Da Amedia ganske uventet kom på banen sent i fjor høst og ville kjøpe Akersposten, var både gleden og lettelsen stor. Endelig kunne vi slå fast at nye Akersposten ikke lenger var et prosjekt med litt usikker fremtid. Nå hører vi i Amedia at vi i stedet jobber ut i fra et evighetsperspektiv, og det er vi litt stolte av å være med på, sier Eckhoff.

Glad i Røa

Det er heller ingen tvil om at redaktøren vår setter pris på nærområdet sitt.

– I løpet av årene er jeg selv blitt stadig mer glad i Røa. Jeg flyttet hit med familien i 2009, og vi bor fremdeles i strøket og har Røa som vår møteplass. Det er et veldig hyggelig område, og ikke minst er det veldig mange trivelige folk her! Røa har også fått et stort løft de siste årene med torget, nye butikker og ikke minst serveringssteder og dermed nye møteplasser.

Redaktøren kjenner selvfølgelig også til utfordringene Røa som tettsted har.

– Selvfølgelig har vi problemer og utfordringer her som over alt ellers, og her på Røa vil jeg spesielt trekke frem spesielt trafikken som er veldig dominerende. Den ødelegger dessverre mye av idyllen her. Selv har jeg en drøm om at vi på sikt kan få på plass en Røatunnel. Ikke for at vi som bor i strøket skal frese frem og tilbake i tunnelen og kose oss med det, men fordi det kan gjøre at en stor del av trafikken øst-vest i krysset kan sluses vekk fra overflaten, sier Eckhoff.

– Jeg håper virkelig vi skal få gjennomgangstrafikken bort og i stedet la lokalmiljøene få mulighet til å blomstre, sier Eckhoff.

"Navet i hjulet"

Juryen var ikke i tvil om hvem som fortjente Ildsjelprisen for 2022, og her følger noe av begrunnelsen:

"Fredrik har vært en markant person som - gjennom Akersposten - har båret frem viktige budskap til hele befolkningen på Røa. Han har selvfølgelig ikke gjort dette alene, men som redaktør av avisen har han vært "navet i hjulet". Fredrik kjenner nesten alle på Røa. Han viser et flott engasjement, og han bryr seg om både menneskene, organisasjonene, næringslivet og alt det som rører seg her på Røa. Kvaliteten på arbeidet han legger ned er solid, og han stiller opp sent og tidlig for å få ut saker som engasjerer oss.

Fredrik Eckhoff er 51 år og er vokst opp på Skøyen, men ryktene skal ha det til at Fredrik allerede sent på 70-tallet vanket på Samfunnshus Vest hvor han forsøkte lære dans hos Kari Riddervold.

I 2009 gjorde han det eneste riktige, og flyttet til Røa. Riktignok flyttet familien litt på seg i fjor, ett stykke nedover i Vækerøveien, men Fredrik og familien sitt nærmiljø er fremdeles her på Røa.

Fredrik begynte i Akersposten allerede i 1993, hvor han blant annet dekket Røa-kamper i bandy og mange andre aktuelle lokale saker i vårt nærmiljø.

Da Akersposten ble lagt ned i 2014, tok Fredrik - sammen med Vidar Bakken og Hanne Bae Ottho – initiativet om å starte opp igjen lokalavisen vår på egenhånd. Og kontoret måtte være her på Røa, som er det mest sentrale stedet i avisens dekningsområde.

Nå som Akersposten har fått nye eiere, er det på tide å gi en honnør til en ekte Røa-ildsjel og vise at vi har satt pris på Fredrik som har blåst liv i lokalavisen vår og brakt viktig og nyttig informasjon ut til oss som bor på Røa gjennom flere ti-år."

Naturligvis blir vi her på Røa

Redaktøren vår ser også for seg en fin fremtid her på Røa – både for Akersposten og for folk flest.

– Vi i Akersposten satser videre fra vårt kontor, som vi i januar flytter over til den andre siden av Røakrysset, i Griniveien 10. Naturligvis blir vi her på Røa! Her er vi jo veldig sentralt plassert i forhold til dekningsområde vårt, Vestre Aker og Ullern.

Redaktøren har et lite hjertesukk helt på tampen av det som ble en finfin og litt overraskende lørdag på torget.

– Helt til slutt vil jeg ta opp et tema, som mange viser seg å ha en stor forståelse for, mens andre synes er litt irriterende, nemlig at man nå må betale for å lese alt innhold på Akersposten. Det gjør vi utelukkende av én grunn; at vi skal styrke redaksjonen og lage mer god journalistikk fra vårt område. Etter planen skal vi utvide redaksjonen i løpet av vinteren, og det ser vi veldig frem til. Vi setter stor pris på at mange allerede er blitt trofaste abonnenter. I Amedia er det slik at økte inntekter sprøytes rett tilbake i journalistikken. Her sitter det ingen "grådige" eiere og stikker av med pengene. Amedia er eid av en stiftelse, og det er en modell vi liker.

Vi andre i Akersposten gratulerer sjefen vår som årets ildsjel!

Underholdning, fakkeltog, julegrantenning og julegrøt

Det var ellers veldig god deltakelse under årets Advent på Røa-arrangement, som er et samarbeid mellom Røa Vel, Røa menighet, Røa IL, Røa Senter, Røa Torg og Akersposten.

På torget underholdt blåsere fra Voksen skolekorps, og det var dans og sang med barn og ungdommer fra Art musikal- og ballettskole. Haakon Tveit mottok Røa ILs mestringspris, og Karoline Gregersen Herlofsen bandt det hele flott sammen på torget.

På torget solgte Røa IL fakler, og i mer eller mindre samlet flokk gikk toget med små og store opp til kirkeparken, der sogneprest Elise Ottesen Søvik tok i mot og sørget for at den store julegranen ble tent og arrangerte allsang og gang rundt treet.

Det hele ble avsluttet med at flere hundre porsjoner med julegrøt ble fortært inne i menghetshuset. Da kan julen bare komme. Røa-folket er klare!

Her telles det ned til julegrantenning:

Så ble det lys i julegranen ved Røa kirke.

Her kan du se bilder fra Advent på Røa:

Underholdning, fakkeltog, julegrantenning og julegrøt - se bildene!