LILLEAKER: Med store gulv-til-tak-vinduer ut mot verden, elven og nabolaget skal nå Vegard Blomberg (f.1973) og Stian Borgen (f.1984) få boltre seg med sin kunst på alle de 400 kvadratmeterne i Lilleakerveien 4.

Og allerede neste lørdag, 26. november, "flytter" også Morten Abel inn til dem med sin kunst.

Romslig hverdag

De er for øvrig ganske bortskjemte, de to kunstnerne, og vant til store forhold.

– Vi har atelier på Veum, som er et nedlagt asyl i Fredrikstad, og har totalt 800 kvadratmeter å boltre oss på. Ikke alene, selvfølgelig, men et fantastisk sted å ikke minst kunne stille ut, vi hadde drøyt 2000 mennesker innom på en utstilling i januar, forteller Blomberg.

Eldstemann i det som foreløpig er en duo i Galleri A.D, Vegard Blomberg, går utvilsomt under kategorien multikunstner. Han er utdannet grafiker og har i tillegg bakgrunn som komponist, tekstforfatter, filmskaper, låtskriver og musikkprodusent. Han har for eksempel gitt ut en "pakke" bestående av en cd, et maleri og en bok – alt selvgjort, selvfølgelig.

Og Blomberg har også produsert et av metall-bandet Satyricons album.

Pop art og grafitti

De siste ti årene har Blomberg jobbet som billedkunstner, og han har med seg mye nytt til utstillingen i Galleri Art Design. Gallerist Kenneth Stensholt har følgende å si om Blombergs kunst:

– Vegards kunst sorterer under Pop art og graffiti, han har også tydelige referanser inn mot 1980-tallets New York-scene og mot Andy Warhols kunstneriske miljø. Vegard har hatt en rekke utstillinger, på de store, gode stedene som han sier, blant annet på Solli Brug, forteller Stensholt.

Undertegnede har også funnet "action painting" forbundet med Blombergs navn, ble litt nysgjerrig og fikk følgende forklaring fra gode, gamle Wikipedia: "Maling med store strøk og/eller at fargene dryppes, sprøytes eller kastes på lerretet."

Det høres unektelig gøy ut! Og når resultatet blir slik Blomberg viser det på Galleri AD, så må det gi både kunstner og kunstinteresserte glede.

Moss, New York og Florida

Stian Borgen's kunstretning beskrives slik av gallerist Stensholt:

– Nero-ekspressjonist med tyngde inn mot 1980-tallets grafittiscene, det dekker Stian godt.

Han utdyper dette heldigvis noe i neste setning, godeste Stensholt.

– Eller sagt på en annen måte; et møte mellom gatekunst og det mer tradisjonelle, det er Stian. Og Jean Michel Basquiate og Richard Hammilton er til tydelig inspirasjon for gutten.

"Gutten" har også en solid merittliste bak seg. Han har hatt flere utstillinger på Solli Brug , stilt ut på Momentum kunsthall i Moss og på flere andre tyngre gallerier i Norge. Og ikke å forglemme ute i verden, med blant annet Van der Plas Gallery på lower eastside New York, og i Thy art gallery i Florida.

Skjønner ikke helt hva jeg driver med

Ellers har Stian bakgrunn fra multimedia og har stilt ut flere videoverker.

– Det blir nok noe av det her i galleriet også, vi har i det hele tatt litt planer underveis i utstillingsperioden, med mulige konserter og andre overraskelser. Og så håper jeg også folk som tilfeldigvis går forbi stikker innom! Kunst er ikke for de helt spesielt interesserte, kunst er for alle. Man må på ingen måte kunne en masse, alt man trenger å vite om kunst er det man kjenner inni seg. For å ta meg selv skjønner jeg ikke helt hva jeg driver med før lenge etter at bildet er ferdig. Jeg bare starter å male og så ender det et eller annet sted til slutt. Verre er det ikke.

Stian ler. Ingen tvil om at nysgjerrige kunstinteresserte, turgåere og lørdags-shoppere er hjertelig velkommen inn til disse gutta.

Morten Abel

Morten Abel flytter som nevnt også inn til Blomberg og Borgen i Galleri Art Design neste lørdag, og er foreløpig et ganske "ubeskrevet blad" – som kunstner, vel og merke. Kenneth Stensholt er fornøyd med den nye energien en tredje kunstner vil bringe inn i utstillingen.

– Morten Abel har tatt kunstutdannelse de siste to årene og åpnet sin debututstilling denne uken på skur 2 i Stavanger. Vi gleder oss selvfølgelig til han kommer hit neste helg, det gir helt sikkert en ekstra energi-boost for resten av utstillingsperioden.

Åpningstider: Lørdag 19. november 12.00 - 16.00, søndag 13.00 - 16.00. Hele neste uke: Mandag - fredag 11.00 - 17.00, lørdag 26. november 12.00 - 16.00. Adresse Lilleakerveien 4.