RØA: – 30 år i dag? Dette må vi snakke om. Vi må lage sak! sier jeg.

Redaktøren er litt motvillig, men svarer da i hvert fall på direkte spørsmål. Snart er han tilbake til vinteren 1993.

– Ingen tvil om at det var en gledens dag da jeg fikk ja på søknaden om en frilansplass i sporten i Akersposten. Etter et tilfeldig møte på trikken med sportsjournalist Karl Martin Olsen, som jeg kjente fra tennissporten, som han dekket jevnlig, spurte jeg om de kanskje trengte hjelp med å skrive litt om sport i Ullern Avis Akersposten.

Redaktøren vår var da nyutdannet innen markedsføring fra NMH og BI..

– Svaret var altså at ja, han kunne absolutt trenge litt hjelp. Jeg fikk et møte med redaktøren, Tom Arild Haugen, og var så heldig at jeg fikk prøve meg. Så fra 1. februar 1993, 22 år gammel, var jeg i gang med det som skulle vise seg å bli starten på noe langvarig og innholdsrikt. Jeg husker at det var kjempegøy og masse læring fra første dag.

– Det forstår vi, men hva tjente en ung og fersk journalistspire på den tiden?

– He, he. Det var ikke til å bli feit av. Det første året, og det var etter at jeg fikk fulltidsjobb i den vanlige redaksjonen, var månedslønnen 3.500 kroner. Brutto. Det var ikke rare greiene, men det var likevel rift om disse jobbene. Det ga helt genial journalistisk erfaring for en som da ikke hadde særlig mye å vise til.

Styrte redaksjonen

I 1995 avanserte unge Eckhoff kraftig, ble redaksjonssekretær og senere redaksjonssjef, han styrte både desk og redaksjon med fem journalister i staben og ansvar for områdene Røa, Nordre Aker - Ullern og Vinderen. Ullern Avis Akersposten hadde to ukentlige utgaver, ispedd såkalte storutgaver som kunne være opp i 72 sider og mer enn det.

– Det var mange unge journalistspirer i redaksjonen i disse årene. Mange av dem gikk så videre til jobber i større redaksjoner. Gry Blekastad Almaas, for eksempel, som nå er NRKs korrespondent i London, var en av disse.

– Jeg har mengder av gode minner fra denne tiden. Mange unge, lovende journalister søkte seg hit, og morgenmøtene med gitartrall og lett improvisasjon fra Jon Niklas Rønning glemmes jo ikke. Han var 19 år, tror jeg, og til tross for at han klarte seg utmerket som skrivende journalist, ante vi vel at han ville gå litt andre veier senere.

Andre aviser

I perioden fra 1999 til 2008 var unge Eckhoff ute av Ullern Avis og Akersposten, men han var aldri veldig langt unna.

– Det ble et avbrekk hvor jeg jobbet med egne aviser, som Frogner og St. Hanshaugen Budstikke. Disse ble senere til DittOslo-avisene. Og det hender jo at livene våre går litt i sirkel. I januar 2003 ble jeg rett og slett kjøpt opp og hentet tilbake Orkla Media, som i den perioden satset på å kjøpe opp og starte lokalaviser i hele Oslo. Noen år senere endte Orkla Media, i noen år kalt Edda Media, opp sammen med A-pressen i Amedia.

– Etter noen år med aviser i sentrum, åpnet det seg en mulighet for å bli redaktør i Ullern Avis og Akersposten. Jeg sa klart i fra til sjefen, Ivar Brynildsen, at den jobben ville jeg ha! Og han var heldigvis enig, sier redaktøren.

I forkant av dette hadde Eckhoff, i samarbeid med nevnte Brynildsen, startet opp en ny avis, Nordre Aker Budstikke. Og jammen forlanger ikke Brynildsen å få skryte litt uhemmet av kollegaen sin gjennom mange år.

Fredrik var noe så sjeldent som en ekte avisgründer. Han drev lokalaviser i sentrum uten noe konsern i ryggen og uten noen plan om å bygge opp for så å selge. Han ville rett og slett lage avis, og han ville lage avis for folk han kjente og skjønte, folk på Frogner og St. Hanshaugen, sier Brynildsen og fortsetter:

Avisen hans var unik, og Fredrik er unik. Han fikk like god kontakt med politikere og byråkrater som med leserne i sine to bydeler. Han kunne brukt ressursene sine på så mye annet, men han ble ved sin lest, også da det var som tøffest. Akersposten er en institusjon, men den hadde vært nedlagt og glemt hadde det ikke vært for denne ukuelige og evig optimistiske fyren. For en som selv har brukt hele sitt yrkesliv på lokalavis, er Fredrik en ekte helt!

Nedtur og opptur!

Den store nedturen for media traff Amedias lokalaviser kraftig i 2014, også Oslo-avisene som var under paraplyen Mediehuset DittOslo i Amedia. Da eventyret var over for flere av avisene, var Eckhoff redaktør for alt som kunne krype og gå av Amedias aviser i Oslo, for eksempel Akersposten og Nordstrands Blad.

– Nedturen i mediebransjen generelt traff lokalavisene våre hardt, og Mediehuset Ditt Oslo var historie. Det tok litt tid, men et års tid senere var vi i gang igjen. Vidar Bakken, Hanne Bae Ottho og jeg startet opp igjen Akersposten som ren nettavis, og det ble starten på en etterlengtet opptur, sier Eckhoff.

Som kjent kom Amedia tilbake på banen for et drøyt år siden. Nå er Akersposten i gang med en ny epoke.

– Kanskje mer spennende enn noen gang. Og det sier litt. Disse 30 årene har vært litt av en berg- og dalbane egentlig, sier redaktøren, som altså var villig til å si noen ord likevel.