LILLEAKER: Planteskolen får en sentral plass i utviklingen av Mustad Eiendom's "hjertebarn", Lilleakerbyen.. Planlegging og utvikling av den nye "byen" er allerede godt i gang, og ferdigstilling er antatt om 10 til 15 år.
Og grønt, det er en sentrale farge i denne byutviklingen, blant annet er det planlagt utplanting av ikke mindre enn 1000 trær i området. Frøene og stiklingene hentes fra den eksisterende floraen langs og rundt Lysakerelven, og skal de første månedene dyrkes frem i drivhuset på Fåbro gård.
- Tente øyeblikkelig på ideen
Byråd for byutvikling, Hanna Marcussen, var både imponert og glad for å se og høre hva Mustad har planlagt og er i ferd med å gjennomføre på Lilleaker.
- Det er fantastisk at Mustad Eiendom har tenkt så mye på å ta naturen med i sine utbyggingsplaner. Jeg tente øyeblikkelig på ideen om de 1000 trærne som skal plantes ut i området når de har fått vokst seg litt større - det er så alt for mye grått rundt oss. Her har det virkelig vært tenkt på fremtidig byutvikling og ikke minst på trivsel og helse. Trær gjør folk godt. Lilleaker Planteskole er en strålende idé, vi må begynne å se by- og naturutvikling i samme bildet. Og kombinasjonen av Mustad som utbygger og alle skolebarna som er engasjert i treplanting gir fine synergier, sier Marcussen til Akersposten.
Elevene i klasse 5a og b ved Lilleaker skole har virkelig gått "all in" når det handler om å verne om naturen, og da passer et samarbeid med Mustad planteskole perfekt. De har allerede gjennomført et dyrkekurs på planteskolen, og er enstemmig enige om at her ved planteskolen, tett ved Lysakerelven, er et godt sted å tilbringe skoledagen. Og serveringen satte de også unisont pris på; - bjerkesaft er så godt!
Tett samarbeid med forskerlinjen
Biologiklassene ved forskerlinjen på Ullern videregående har også et tett og godt samarbeid med Mustad Eiendom når det gjelder overvåking og restaurering av natur på Lilleaker og rundt Lysakerelven. Det er et samarbeid lektor Monica Flydal Jenstad setter stor pris på.
- Vi synes det er stor stas å aktivt få ta del i og jobbe med å utforske det som skjer i nærmiljøet. Det gode samarbeidet med Mustad rundt Lilleakerbyen betyr at mange årskull får følge et slikt stort prosjekt over tid og gjennom hele skolegangen. Det å få praktisere fagområdet de har valgt er selvfølgelig med på å øke både kunnskap og interesse.
Elevene på forskerlinjen har vært og er involvert i mange ulike prosjekt, blant annet laksens vandring i Lysakerelven. De har også gjort en durabelig innsats med å fjerne fremmede plantearter som fortrenger de som naturlig hører til i området.
- Vi er heldige som har et område i nærmiljøet som er så spennene for nettopp disse elevene, og vi setter stor pris på samarbeidet vi har med Mustad, sier Flydal Jenstad.
Bybonde Humle
Gartneren som har kunnskapen som skal til for å håndtere alle prosjektene rundt Lilleaker Planteskole, er Magnus Humle. I tillegg til å ha oversikt og regi på planteskolen, dyrker han også bær, grønnsaker, rotfrukter og urter som leveres til både kokkelandslaget og flere av Oslos beste restauranter. Gårdsutsalg har han selvfølgelig også, og han deler gjerne av all sin kunnskap.
- Jeg kaller meg bybonde, og trives godt med å både skjøtte dette området og ta tilbake gamle tradisjoner. Her er jeg hver eneste dag, jeg kjører kurs, dyrker, tar i bruk alt nytt jeg kommer over og sprer det videre, med stor glede.
Han gleder seg over å se folk som opplever nye smaker og nye måter å gjøre ting på.
- Hver torsdag i juni har vi gårdsmarked her på planteskolen, fra 14.00 til 17.00. Her er det mye godt og spennende å få kjøpt, og jeg svarer med glede på spørsmål rundt mat, dyrking og hva det måtte være. Naturen skal definere og bli en bærende del av Lilleakerbyen fra første stund. De tusen nye trærne skal derfor ha en fullgod størrelse når de pIantes ut, og for å få til det skal de dyrkes lokalt, parallelt med at den nye byen vokser frem, sier gartner og bybonde Magnus Humle.